Startsida - Nyheter

P1-dokumentären Svart lucia belönas med Prix Italia

Måns Mosesson vinner prestigefyllda Prix Italia i dokumentärklassen för Svart lucia, berättelsen om Astrid Cederlöf som 14 år gammal blev trakasserad och mobbad för att hon var lucia i tv. För första gången berättar hon om hur det var att bli kallad för ”negerlucia” och ”kolsvart” på nätet.

Radiodokumentären sändes i P1 den 9 februari 2014. Den berättar också om två SD-väljare som skrev ut sin upprördhet över tv-sändningen på sidan Avpixlat. I dokumentären, ett år senare, läser de sina kommentarer igen och ser dem i ett annat ljus.

Juryns motivering: This is a very important and superbly produced documentary. It really captures the topic of racism in Europe hidden on the Internet. The story is well chosen and structured. We get close to the victim’s experience and how things happened. The jury would particularly applaude the way the documentary creates a dialogue with online racists, trying to understand, ask critical questions, but still treats them fair and with journalistic respect.

– Vi är så sjukt stolta! Svart lucia är en berättelse om strömningarna i Sverige i dag, ett program som kändes viktigt att göra. Och det känns på samma gång bekymmersamt och hedrande att även en europeisk jury känner igen sig i vad programmet försöker beskriva, säger Måns Mosesson som gjort dokumentären tillsammans med producenten Robert Barkman.

– Fantastiskt kul. Måns är en oerhört begåvad dokumentärmakare och för oss på Sveriges Radio känns det extra kul att vinna dokumentärklassen eftersom vi de senaste åren satsat på att just utveckla det för oss så unika radioberättandet. Det här är en oerhört angelägen dokumentär som speglar ett Sverige vi alla lever i, säger Cilla Benkö, Sveriges Radios vd.

Prix Italia utser för 67:e året de bästa radio- och tv-inslagen från hela världen i en mängd olika kategorier. Speciella jurygrupper utser de bästa bidragen bland deltagare från över 90 public service- och privata bolag från fem kontinenter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV