Nyheter

På söndag spelar Therese Sjögran sin sista match

Åttondelsfinalen i VM mot Tyskland blev Therese Sjögrans sista match med landslaget. På söndag spelar hon sin sista match på elitnivå när hennes klubb FC Rosengård möter Umeå i semifinalen i Svenska cupen. Hon har spelat i Malmö under stora delar av hennes långa karriär, först i Malmö FF, som sedan blev LDB FC Malmö, som i sin tur bytte namn till nuvarande FC Rosengård. Innan Malmö spelade hon bland annat i Wa IF som kom upp i allsvenskan och bytte namn till Kristianstad WÄ DFF.

Året var då 1997, samma år som hon började spela i A-landslaget. När denna fotbollsstjärna – som var en av de absolut bästa svenska spelarna i nyss avslutade VM – lägger skorna på hyllan är det för att ta över som sportchef på Rosengård. Hon efterträder Erling Nilsson. Till Svt säger Klas Tjebbes, Rosengårds vd, att Therese Sjögran är en förebild för unga tjejer som i henne och andra fotbollsspelare i hennes generation ser att det går att fortsätta med fotbollen och leva på det.

– Hon har varit med från början. Hon är en ikon i Fotbollssverige, och hon personifierar vår klubb, men också utvecklingen i damfotbollen, övergången från amatörer till att vara professionella fotbollsspelare i dag. Och så har hon varit så bra hela tiden. Det är bara helt otroligt att hon kan vara så bra, att 38 år gammal spela en så viktig roll i landslaget som hon har gjort nu, säger Klas Tjebbes till Svt och fortsätter:

– För 15 år sedan kunde inte flickor drömma om att bli fotbollsproffs, det var bara för killar. Men med Therese och hennes generation har unga tjejer fått en tro på att också de kan bli proffs.

Till Expressen säger Klas Tjebbes att en seger i söndagens match naturligtvis vore det bästa sättet att hylla Sjögran på:

– Det är superviktigt på alla sätt. Dels vore det bra om spelarna fick en skön omstart efter VM som många har kommit hem ganska besvikna från. Sen vill vi gärna vinna cupen, det är en viktig tävling för oss. Sist, men kanske inte minst, vore det kul om Therese fick avsluta som den vinnare hon är.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV