Nyheter

Pakistans Marta lockar fler till fotbollen

Hajra Khan brukar i Pakistan jämföras med Brasiliens stolthet Marta. Hon är 21 år, förbundskapten för Pakistans landslag, och förra året förde hon sitt klubblag Balochistan FC till mästartitel genom att göra 30 mål på sex matcher. Fotboll är en växande sport bland kvinnor och flickor i Pakistan, som förra året stod värd för fotbollsturneringen South Asian Football Federation (Saff) som Feministiskt perspektiv tidigare har rapporterat om. För någon vecka sedan återvände Hajra Khan till Pakistan efter att ha provspelat för tre olika tyska klubbar under fyra veckor.

– Det var en fantastisk upplevelse för mig att förstå hur saker fungerar i Europa. Jag är mycket imponerad över klubbarnas professionalism. De tar verkligen sporten på allvar, disciplinen i klubbarna är något att lära från – även när det gäller deras juniorer. Jag lärde mig mycket nya tekniker på planen, sade Hajra Khan till den pakistanska tidningen The Tribune häromveckan.

Även om det finns många hinder i form av patriarkala föreställningar om vad kvinnor och flickor bör och inte bör syssla med lockas fler till sporten, bland annat i Karachi där fotbollslaget Karachi United Football Club tränar både flickor och pojkar, och har sedan 2010 ett lag för kvinnor 17 år och äldre. I klubben finns flicklag i åldrarna upp till sex år, tio år, 14 och 16 år – det finns till och med ett lag för de allra minsta flickorna och pojkarna i åldern två till fyra år.

– Kvinnors fotboll i Pakistan innehåller kulturell frustration, religiös missuppfattning, kvinnors rättigheter, frigörelse från konservativa traditioner, säger Mashal Hussain från klubben om de utmaningar som hon och andra fotbollsspelare står inför i Pakistan.

Men mycket återstår, det saknas fortfarande en fungerande infrastruktur för fotbollen i landet. Det spelas bara ett fåtal turneringar i landet per år, ingen fungerande fotbollsliga och det begränsar möjligheten att bli uttagen till landslaget. För att komma med måste man delta i turneringen National Women’s Championship som spelas årligen, men Karachi United – som i flera år har haft problem med att få sin verksamhet registrerad av det pakistanska fotbollsförbundet – har inte kunnat delta.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV