Startsida - Nyheter

Palestinsk mamma har dött av skador efter bosättarattack

Det var sent på söndagen som Riham Dawabsha, 27 år, avled av sina 90-procentiga brännskador på ett sjukhus i Tel Aviv, Israel. Hon skadades i samband med bosättarattacken som har betecknats som en terrorattack även av israeliska myndigheter den 31 juli i år i byn Duma utanför Nablus på det av Israel ockuperade Västbanken. Samtidigt sprejades en judisk Davidsstjärna utanför huset och budskapet ”länge leve Messias” och ”hämnd” skrevs på husväggen, rapporterar The Guardian.

Israeliska bosättare slog sönder fönster till familjens hus och slängde in molotov cocktails. Ali Dawabsha brändes levande till döds, och hans föräldrar och bror skadades svårt. Pappan, Said Duwabsha, dog av sina skador en vecka senare. När Riham Dawabsha nu också dött finns bara fyraåriga Ahmed Dawabsha kvar i livet. Han vårdas fortfarande på sjukhus för sina skador. Israeliska myndigheter ska i dag överlämna Riham Dawabshas kropp och hon ska begravas under måndagen.

Den palestinska tidningen Maan News skriver att israeliska myndigheter ännu inte har någon misstänkt i förvar för dådet. Palestinska myndigheten, PA, har begärt att internationella brottmålsdomstolen i Haag, ICC, ska utreda dådet, och det man kallar ”bosättarterrorism”. Kritik har i många år riktats mot israeliska myndigheter av människorättsorganisationer som B'Tslem för undfallenheten mot extrema bosättargrupperingar som i princip kan terrorisera den palestinska befolkningen utan risk för att straffas.

I samband med mordbranden i juli sade B'Tselem i ett uttalande att det ”utifrån policyn att inte upprätthålla lagen gentemot våldsamma bosättare var det bara en tidsfråga innan ett barn brändes ihjäl”. B'Tselem hänvisade också till statistik som visar att bosättare har attackerat nio palestinska hem med brandbomber under de senaste tre åren, liksom en palestinsk taxi i vilken en familj brännskadades svårt. I inget av de här fallen har någon åtalats, skriver B'Tselem.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV