Startsida - Nyheter

Palestinska parlamentarikern Khalida Jarrar dömd till fängelse

Khalida Jarrar, den palestinska feministen och ledamoten av det palestinska parlamentet, Palestinian Legislative Council, dömdes i söndags till 15 månaders fängelse av israelisk domstol efter en så kallad plea bargain vilken hon enligt en intervju med hennes advokat i den israeliska tidningen Haaretz gick med på då hon inte trodde sig bli rättvist behandlad i rättsprocessen. Hade hon inte dömts av domstol riskerade hon att hållas utan dom i administrativt förvar. Hon greps i april i år efter att ha vägrat lyda en order från den israeliska militären om att underkasta sig en så kallad intern utvisning som gick ut på att hon skulle förvisas till Jeriko på andra sidan Västbanken i ett och halvt år. Hon hölls under flera månader i israeliskt administrativt förvar, men släpptes till slut i väntan på rättegång efter internationella protester.

Khalida Jarrar greps i en räd mot hennes hem i Ramallah på ockuperade Västbanken i våras – israelisk militär slog då in dörren där hon och hennes man samt barn bor. Skälet till gripandet, och till domen, har att göra med hennes politiska engagemang i parlamentet och politisk aktivism, samt en anklagelse om uppmaning till att kidnappa israeliska soldater. 972 Magazine uppger dock att vittnet i domstol uppgav att hen inte kunde säga huruvida Jarrar sagt det hon anklagades för eller inte. Khalida Jarrar är en ledare inom partiet PFLP, Popular Front for the Liberation of Palestine. Hon har också länge varit aktiv inom rörelsen till stöd för palestinska fångkampen och mellan 1993 och 2005 var hon ordförande för den icke-statliga organisationen Addameer.

Hennes man Ghassan Jarrar uppger för al-Monitor att processen mot Khalida Jarrar mest har liknat en charad. Ett av de vittnen som pekat ut henne ska ha gjort det genom en fotokonfrontation i vilken bilderna förutom den på Jarrar enbart bestod av män. Anklagelsen om att hon ska ha uppmanat till kidnappning av israeliska soldater ska ha framförts i ett tal av Khalida Jarrar 2012. Men talet, som hölls till minne av den dödade PFLP-ledare Abu Ali Mustafa, filmades av flera tv-team och att Ghassan Jarrar säger aat han har en fullständig transkribering av hennes tal:

– Hon talade om nödvändigheten att släppa fångar från fängelserna. Det är saker vilken palestinier som helst säger varje dag. Det finns inte ett uns bevis som skulle kunna tolkas som en uppmaning till att kidnappa soldater, säger Ghassan Jarrar till al-Monitor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV