Nyheter

Pengar att hämta för fler händer i skola och äldreomsorg

Under sommaren kan Sveriges kommuner börja ansöka om statsbidrag för satsningar på fler anställda i äldreomsorg, mindre barngrupper i förskolan och förstärkningar i lågstadiet. Sveriges kommuner och landsting (SKL) uppmanar nu kommunerna att hålla koll på Skolverkets och Socialstyrelsens hemsidor.

Satsningen på äldreomsorgen omfattar en miljard kronor, för perioden 1 juli-31 december 2015, och två miljarder per år under 2016-2018. Socialstyrelsen kommer från och med början av juli att informera om reglerna för användningen av dessa medel samt hur de kan rekvireras.

När det gäller lågstadiesatsningen ger Skolverket bidrag utifrån det antal elever varje huvudman har. Totalt kommer cirka två miljarder kronor att fördelas under en ansökningsperiod som startar i dag, den 30 juni, och pågår fram till 15 september.

För att minska barngrupperna i förskolan fördelas under 415 miljoner kronor 2015. Summan beräknas öka till 830 miljoner kronor årligen från och med 2016. Bidrag kan ansökas med 30 000 kronor för varje plats som barngruppen minskas med under perioden 3 augusti-4 september 2015.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV