Startsida - Nyheter

Pensionsmyndighetens tips till ojämställda föräldrar

Pensionsexperten Monica Petersson på Pensionsmyndigheten rekommenderar ojämställda föräldrar att kompensera den som tar störst del av familjeansvaret.

– Om du lever i ett parförhållande, se till att du blir ekonomiskt kompenserad om ni inte delar på deltidsarbete, VAB och föräldraledighet. Till exempel genom att föra över premiepension och genom ett eget sparande, säger Monica Petersson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

Detta i samband med att Pensionsmyndighetens orange kuvert är på väg ut till hushållen. Så här sammanfattar myndigheten sina ”tips till blivande föräldrar och småbarnsföräldrar”:

  • Om du lever i ett parförhållande, se till att du blir ekonomiskt kompenserad om ni inte delar på deltidsarbete, VAB och föräldraledighet. Till exempel genom att föra över premiepension och/eller genom ett eget sparande.

  • Om ni sparar privat för att kompensera att en av er jobbar deltid, se till att sparandet skrivs som enskild egendom och alltså inte kan delas vid en eventuell skilsmässa.

  • Se till att du har en tjänstepension via din anställning. Försäkra dig om att arbetsgivaren betalar in till din tjänstepension även under föräldraledigheten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV