Den öppna, nätbaserade journalen Frontiers in Psycology publicerade i juni den vetenskapliga artikeln ”Introducing a gender-neutral pronoun in a natural gender language: the influence of time on attitudes and behavior” som kartlägger ordet hens utveckling i Sverige under 2012-2015. Studien har gjorts av psykologiforskarna Marie Gustafsson Sendén, Stockholms universitet, Emma Bäck, Göteborgs universitet och Anna Lindqvist på Lunds universitet.
Forskarna drar slutsatsen att nya ord som utmanar det binära genussystemet väcker fientliga och negativa reaktioner, men också att attityderna kan normaliseras snabbt. De hoppas att de mönster de sett kan motivera språkförändringar och på sikt könsneutralisera språket.
Resultaten visar att en majoritet av den svenska befolkningen var negativt inställda till ordet år 2012, men redan 2014 fanns en betydande övergång till mer positiva attityder. Tid var en av de starkaste prediktorerna för attitydförändringen. Den faktiska användningen av ordet ökade också, om än i mindre utsträckning än attityderna skiftade. De konstaterar också att Sverige är unikt i sitt användande av ett könsneutralt pronomen.