Startsida - Nyheter

Poet dömd till döden i Saudiarabien

Den palestinske poeten Ashraf Fayadh, medlem av brittisk-saudiska konstföreningen Edge of Arabia och en av de ledande rösterna på Saudiarabiens samtida konstscen, har dömts till döden. Det rapporterar brittiska the Guardian. Den saudiska domstolen har get Fayadh 30 dagar på sig att överklaga domen.

Den 35-årige poeten hade överklagat en dom från maj 2014, då han dömdes till fyra års fängelse och 800 piskrapp av en domstol i staden Abha.

– Under ett och ett halvt år har de lovat honom en överprövning och höll på att skrämma upp honom med att det finns ny bevisning, säger asyl- och människorättsaktivisten Mona Kareem, som från Kuwait lett en kampanj för Fayadhs frigivning, till the Guardian.

Fallet visar på spänningarna mellan en liten, men växande grupp konstnärer och aktivister som tänjer på gränserna för yttrandefriheten i Saudiarabien, och den konservativa religiösa eliten i landet. De hårdföra islamisterna har bland annat riktat dödshot mot ett anonymt filmarkollektiv som startade en hemlig biograf i oktober 2014 i just Abha.

Adam Coogle, Mellanöstern-forskare på Human Rights Watch, pekar på kränkningarna av Fayadhs rättigheter under rättsprocessen, bland annat att han nekats rättshjälp.

– Det här fallet är ytterligare en svart fläck på Saudiarabiens dystra meritlista vad gäller mänskliga rättigheter år 2015, som omfattar den offentliga pryglingen av liberala bloggaren Raif Badawi i januari och dödsdomen för Ali al-Nimr, en saudisk man anklagad för protestrelaterad verksamhet som påstås ha begåtts innan han var 18 år, säger Coogle.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV