Genom att blogga, podcasta och på olika sätt jobba med digital marknadsföring får Popkollo i Botkyrka kommun ett ansikte utåt. Lägret har för första gången fått en egen redaktion sommarjobbare med uppgift att dokumentera deltagarnas aktiviteter och lyfta fram kvinnor i den mansdominerade branschen. Feministiskt Perspektiv träffade redaktionen.
Popkollo har gjort musikläger för tjejer sedan 2003 med målet att nå en jämställd musikbransch. Föreningen Popkollo Stockholm är en av arrangörerna av Popkollon som i sommar gör tre kollon i Botkyrka. Nu har Popkollo i samarbete med Botkyrka kommun startat en egen redaktion i samband med lägren med uppdrag att marknadsföra och rapportera verksamheten under tre veckor genom blogg och podd.
En av initiativtagarna, Annika Lindberg, projektkoordinator för Popkollo Botkyrka, ser många fördelar med kommunens initiativ.
– Musiker som är icke-män raderas ut ur musikhistorien hela tiden. Nu tar vi makten över representationen i musikmedia och startar vår egen rapportering. Tidigare år har det varit svårt för oss ledare att hinna dokumentera allt som händer, så att kommunen startat upp dessa tjänster har underlättat enormt.
Rekrytering utifrån intresse
Redaktionen består av åtta personer som samtliga är 18 år gamla. Feministiskt perspektiv besökte redaktionen i förra veckan, som var den sista för sommarjobbarna, och lät två av redaktörerna utvärdera tjänsten.
Josefin Valkili och Gabriella Göransson tilldelades tjänsten efter de intresseanmälningar de gjort då de sökte sommarjobb via kommunen.
– Jag hade inte hört talas om popkollo tidigare, berättar Josefin Valkili. Det gick till så att i vår kommun garanterades alla under 18 ett sommarjobb, och jag bockade i att mina intressen är media, dans och musik vilket ju stämde bra in på vad jag fått hålla på med här.
Prova på allt
På redaktionen fördelas arbetet efter önskemål, och arbetsuppgifterna lärs ut på plats. Redaktörerna har bland annat sysslat med bildredigering, webbdesign och dokumentation. Arbetet har delats upp efter egna önskemål.
– När vi kom hit fick vi skriva upp våra mål på post it-lappar. Jag ville lära mig bild och redigering, vilket jag fått lära mig av kollegorna här. Vi har delat upp arbetet efter dag och tycke; vi fotar, intervjuar handledare och deltagare, podcastar, samt skriver om kvinnliga artister som vi vill lyfta fram. Alla får prova på allt, berättar Gabriella Göransson.
Josefin Valkili berättar att det är genom aktivt deltagande och dokumentation som de fått upp ögonen för jämställdhetsarbete i musikbranschen, och den potential som finns hos lägrets unga deltagare.
– Jag är inte så teknisk av mig, prata med deltagare och dokumentera har varit min grej. Det har varit en ögonöppnare. Jag har vetat att det är långt ifrån jämställt, men aldrig riktigt tänkt djupare på just musikbranschen bortom det visuella utbudet. Jag har tagit till mig hur pass mycket svårare det faktiskt är för tjejer att klättra i branschen, och framförallt fått se och dokumentera hur mycket potential det faktiskt finns. Alla deltagare här är sjukt duktiga på det de gör!
Normkritiskt arbete
Redaktionen fick en introducerande kurs om normkritik som sedan gått som en röd tråd i samtliga arbetsmoment.
– Vi har pratat mycket om normkritik på redaktionen, framförallt om språket vi bör använda i rapporteringen, att exempelvis undvika ord som ”tjejband” och att inte fokusera på vad just tjejer kan, utan på den faktiska prestationen och hur vi faktiskt bemöter deltagarna, berättar Josefin Valkili.
Gabriella Göransson tycker att normkritiken inte kunnat beaktats tillräckligt via redaktionen men känner att hon inte kan uttala sig om hur den skötts på lägret då redaktionen inte varit välkomna att delta i de normkritiska workshops som erbjudits under veckan.
Gabriella Göransson tycker efter dessa tre veckor på redaktionen att medias rapportering om Popkollo är enkelriktad och förenklad.
– Mina föräldrar visade en artikel om Popkollo, innan jag började jobba här. Jag tycker inte att mediernas rapportering om Popkollo har täckt allt detta läger faktiskt gör för samtliga inblandade, det är otroligt rikt, lärande och kontaktbindande för alla och inte bara ett ”musikläger för tjejer”, som det ofta beskrivs. Vi hoppas kunna ändra den bilden med heltäckande rapportering.
Fortsätter att blomstra
Josefin Valkili hoppas att bloggen fortsätter att blomstra under året, och på att få återvända nästa sommar.
– Förhoppningsvis kommer bloggen fortsätta att drivas under året, och vi på redaktionen har fått höra att vi är önskade här nästa år igen!