Startsida - Nyheter

Premiär för pride-vecka på Kungsholmens gymnasium

Det var förra veckan som KG Prides initiativ genomfördes på Kungsholmens gymnasium. Tre av skolans föreningar engagerade sig och intresset var stort.

”Vare sig du är H, B, T, Q, Q, I, A eller tillhör de normativa har du under vecka tolv chansen att lära dig alltifrån hur queersex fungerar till de normer som finns på KG”, skriver gruppen på sin Facebooksida.

I den regnbågsklädda lobbyn väntar Klara Westby och Daniel Peng, medlemmar från två av grupperna som varit delaktiga i organiserande av veckan. Vi sätter oss vid en monter där de stått varje dag med informativa flygblad från RFSL, Putin-Pridegnuggisar och med svar på nyfikna frågor.


Motabeta negativa normer

Daniel Peng är engagerad i KG Pride och Klara Westby är medlem i Kungsholmens politiska förening. De påtalar vikten av att uppmärksamma hbtq-frågor i skolmiljö då negativa normer och strukturellt förtryck fortfarande är påtagligt.

Initiativ som Pride-veckor är nödvändiga i alla miljöer då människor ständigt behöver bli påminda om att reflektera över sitt förhållningssätt till normer då detta i dag är långt ifrån en självklarhet, menar Daniel Peng.

– KG Pride-gruppen satte upp normkritiska anslag utanför de toaletter på skolan som fortfarande är könsmärkta, och när de revs ner av andra elever så kände vi att vi vill agera. Vi kom på massor av idéer som vi sedan satte ihop till en hel vecka, berättar Daniel Peng.

Andra föreningar på skolan var positivt inställda till initiativet och valde att delta. Klara Westby berättar att skoltidningen K-zine planerade en föreningsvecka, men att de i stället hakade på KG:s Pridevecka när de fick höra om planerna.

– KG gymnasium har en lång föreningstradition och är den skola som har flest föreningar i hela Stockholm, det gör ju att större event blir möjliga. Vi hade som mål att hålla ett event om dagen hela veckan med olika teman.


Normkritisk workshop

Under måndagen hölls en normkritisk workshop från RFSL ungdoms undergrupp Nätverk för normkritiska skolgrupper som lyfte vikten av att utmana de normer vi möter och bidrar till, och vikten av att betona skillnaden mellan tolerant pedagogik och normkritik i skolan. Under tisdagen höll RFSL Ungdom en Queer fuckshop med fokus på normkritiskt sex. Under onsdagen serverades gratis frukost när KG Prides grundare föreläste om hur det var att starta upp Kungsholmens första Pride förening. Under torsdagen visades filmen How to survive a plague som tematiserar aids-epidemin i USA och under fredagen hölls avslutningen i aulan med uppträdanden, och spoken words av elever med tema att komma ut som hbtq-person.

– Folk har varit väldigt delaktiga. I onsdags deltog 30-40 elever på frukostföreläsningen! Vi har fått en del inspiration från Södra Latins-gymnasium som höll sin första Pride-vecka förra året, berättar Klara Westby. Vi håller nära kontakt och inspirerar varandra.


Positiv respons

De påpekar att responsen varit positiv från lärare, vaktmästare och elever och att samtliga varit nyfikna och velat inkludera initiativets tema i undervisningen. Den positiva responsen är överraskande, men de tror att de negativt inställda kanske inte syns och hörs så mycket. De påtalar att rektorn drev på initiativet och peppade föreningarnas engagemang.

– Initiativet är mycket bra och vad jag förstått så är de mycket nöjda med hur det gick. Förhoppningsvis kan de sprida sina erfarenheter från året till kommande arrangörer, så att det blir ett årligt event, säger rektor Annica Tengbom Ödén.

Daniel Peng och Klara Westby påtalar lärarnas intresse och önskan om information. Något som visar på hur behövligt det är att införa kunskap kring hbtq-frågor i skolmiljön.

– Lärare har bett oss komma och föreläsa om detta i klassrummen. En lärare bad oss tipsa om hur hen bäst kunde väva in ett hbtq-perspektiv i sin undervisning. Veckan har handlat om att synas utanför klassrummen, så vi vet ju inte riktigt hur lektionerna sett ut. Vi har stått här i montern och svarat på frågor och delat ut gnuggisar.

Under intervjun går elever förbi montern, ofta för att få en Putin-gnuggis, men ett fåtal stannar upp och pratar, eller skriver något på de anordnade budskapsväggarna. De flesta som stannar upp berättar att även de är medlemmar i föreningar och att Pride-veckan har varit omtalad främst bland elever med föreningsengagemang. En grupp elever diskuterar sinsemellan och påtalar att eventen varit viktiga då veckan inte märkts särskilt mycket i undervisningen. Men samtliga elever hoppas på ett fortsatt engagemang i skolans föreningsliv, med resultatet att förhoppningsvis föra Pride-traditionen vidare på skolan.

– Vi går ju ut nu i år, så nu är målet att peppa årskurserna under att engagera sig! säger Klara Westby.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV