Prenumerera

Logga in

”Pride är vårt inte rasisternas”

Högerpopulistiska rörelser i Europa försöker allt mer använda pridefestivaler och rosafärgad retorik för sina politiska syften. Avpixlats män, Mats Dagerlind och SD-profilen Jan Sjunnesson, planerar i år en egen Pride-marsch i förorten norra Järva i Stockholm. Feministiskt perspektiv har talat med Emelie Mårtensson, initiativtagare till antirasistiskt Pride-parkhäng i Järva.

I SD-vänliga sociala medier talas det om behovet av en ”alternativ Pride” som ska användas som verktyg för att skapa konflikter. Som protest har queers boende i Järva och andra delar av Stockholm kallat till ett antirasistiskt Pride-parkhäng samma dag den 29 juli.

”När rasister och islamofober vill använda hbtq-personers kamp som ett slagträ mot muslimer måste vi säga NEJ och sätta ner foten”, skriver gruppen som har tagit initiativet på sitt Facebook-event.

Initiativtagaren och hbtq-aktivisten Emelie Mårtensson säger i en telefonintervju med Feministiskt perspektiv att SD:s och Avpixlats utnyttjande av Pride är ren pinkwashing och ska bemötas.

– Pride behövs överallt, även i förorterna men inte som verktyg för att sprida hat. Pride är inte till för att bevisa vilka som är homofober. Det är vad SD:s tåg handlar om, att provocera och nå sina mål, måla upp en falsk bild av förorterna.

Politisk strategi

Emelie Mårtensson ser SD:s försök att kidnappa Pride och hbtq-frågan som ett i leden av partiets politiska strategin.

– Strategin är vanlig och går ut på att ställa två förtryckta grupper mot varandra. Och säga att vi bara kan värna om den ena förtryckta gruppen åt gången. Då skiftas fokus från kampen mellan de förryckta och förtryckaren till en konflikt mellan de förtryckta. Rasisterna vill ha vatten på sin kvarn. De målar upp en nidbild av förorten på många plan, när det gäller kvinnors liv eller queer-livet. Deras bild av förorten är en falsk bild, säger Mårtensson bestämt.

Hon menar att rasisterna genom att organisera tåget hoppas få bevis för sina påståenden om förorterna, att det är därför de uppmanar deltagare att ha kameror med sig och bete sig på ett sätt de tror ska provocera, och att det är ett rasistisk sätt att agera.

Emelie Mårtensson utgår från sina egna erfarenheter av att bo i Rinkeby och Akalla i norra Stockholm som queer.

– Jag upplever ingen skillnad mellan att som queer röra mig bland folk i innerstan eller här i Järva. Snarare är risken större i innerstan att bli trakasserad av alkoholpåverkade homofober eller kvinnofientliga personer, något som jag inte upplever här ute.

Mårtensson berättar att hen är aktiv i ett feministiskt band och ofta går ut med smycken, symboler, banderoller och kläder som avviker från miljön där hen bor.

– Jag har aldrig fått några kommentarer, inte i Järva!

Stödet växer

I ett uttalande stödjer RFSL de lokala hbtq-aktivisternas initiativ i Järva. Tillsammans med RFSL Ungdom och RFSL Stockholm fördömer organisationen försöket att utnyttja Pride i politiska och rasistiska syften:

”Det är vår fest som handlar om våra rättigheter och våra liv. Pride ska inte användas för andra syften skriver Stockholm Pride […] Kampen för allas lika värde är en gemensam kamp. Maktordningar och förtryck hör samman. Därför är ett aktivt arbete mot alla former av diskriminering, som rasism och sexism, en självklar del av hbtq-kampen och en självklar del av Stockholm Prides och RFSL:s arbete. Därför säger vi nej till aktörer som inte delar vår värdegrund. Inga rasistiska krafter är välkomna i någon del av vår verksamhet. Våra organisationer och vår festival ska vara en plats för alla hbtq-personer och våra vänner.”

I uttalandet finns också en påminnelse om att Jan Sjunnesson under lång tid har gjort sig känd som en person som bland annat sprider hat mot muslimer på sociala medier, och som inte står bakom hbtq-personers rättigheter.

”Tidningen Expo gjorde i februari i år en sammanställning där man bland annat visade hur Sjunnesson med positiva kommentarer delade en amerikansk film där muslimer beskrivs som pedofiler och homosexuella, ett ’sataniskt hot mot samhället’, som borde deporteras. Under helgen gav också Axpixlat sitt stöd till arrangemanget”, skriver RFSL, RFSL Ungdom och RFSL Stockholm i sitt uttalande.

Mårtensson tycker att Jan Sjunnesson som officiellt tagit initiativet till Järva Pride, tar på sig en offerkofta när han nu får mothugg för sitt tåg och påstår att det är hans försök att ha en lokal Pride som motarbetas. Men det är inte fallet eftersom det finns lokala Pride i många kommuner, förklarar Mårtensson och nämner Bergshamra och Roslagen Pride som exempel.

Mårtensson är nöjd med RFSL:s uttalande och stöd.

– Vi börjar bli fler som stödjer och vi behöver få fler queeraktivister från Järva att ställa upp som funktionärer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV