Startsida - Nyheter

Produktionen och reproduktionen hänger ihop

Infrastruktur. Regionalpolitik. Smaka på de orden. De flesta tänker järnvägar och motorleder, knappast daghem, butiker och bra busstrafik.

– Det handlar om vem som äger orden, säger Tora Friberg professor vid Tema Kultur och samhälle Linköpings universitet. Infrastruktur betyder ”bygga under” vad vi behöver för att få det vardagslivet att fungera.

- Politik handlar om att skapa förutsättningar så att människor kan leva ett bra liv. Politiken måste se till helheten. Produktion och reproduktion hänger ihop och organisationen av den ena påverkar den andra, fortsätter hon.

Tora Friberg är kulturgeograf och arbetade med regional utvecklingsplanering på länsstyrelsen i Kristianstad i flera år innan hon började forska. I sin forskning har hon behandlat vardagslivets organisation i ett tids-rumsligt perspektiv. Och granskat regionalpolitiken, inte minst transporternas betydelse i kvinnors liv. Hur de förflyttar sig, varför, när och hur ofta.

– Det är fortfarande vanligast att mannen tar bilen till jobbet och att kvinnan åker kollektivt. Ofta jobbar hon deltid, då vill det till med bra turtäthet även tidig eftermiddag. Kanske ska hon uträtta olika ärenden på vägen hem. Då är det praktiskt med bil.

– Många kvinnor, inte minst den ensamstående mamman, har kanske inte råd eller vill inte ha bil. Samhället måste organiseras så att också deras liv fungerar bra, säger Tora Friberg. Kollektivtrafiken måste bli smidigare, utgå från kvinnors arbetstider och var deras arbetsplatser finns.

Att arbeta med genusperspektiv på transporter i regionalpolitiken var inte alltid lätt. På plankontoren rådde ofta manlig hegemoni och den akademiska världen var konservativ. Så här skriver Tora Friberg i antologin Föregångarna där elva genusforskare skriver om sina liv och karriärer: ”Jag upplever att män generellt sett är ointresserade av min forskning och att det i många sammanhang varit svårt att få respekt för det jag forskar om.”

– Men nu, när man måste skylta med jämställdhet, kan man planera in en klädbutik till exempel Lindex på järnvägsstationen och hävda att man gjort något bra för kvinnorna, säger hon. Men vilken kvinna vill mötas av reklambilder på halvnakna modeller när man svettig och trött kliver av tåget med barn och bagage.

Våra gemensamma mötesplatser har kommersialiserats. Fräscha avgiftsfria toaletter, bord och stolar är rimligare önskemål. Men så ser det sällan ut.

– Det kanske finns ett kafé på stationen där de som kan betala får sitta. För en hel familj kan det bli för dyrt och någon plats att äta matsäck på finns inte, säger Tora Friberg. Numera har tågtrafiken och stationen inte samma ägare. Jag har väntat långa och kalla timmar utanför ett låst stationshus på ett försenat tåg på grund av brister i samordning.

Vid planeringen av nya bostadsområden diskuteras ofta mötesplatser som torghandel och affärsgator, medan de ställen där människor verkligen träffas glöms bort.

– Busshållplatser, vid dagis eller fotbollsplanen, utanför livsmedelsbutiken. Det är ju där vi möts. Men inte är det speciellt trevligt där, tvärtom. På dessa platser finns det massor man kan göra.

I antologin Kvinnors lilla lista, en bok Stödstrumporna gav ut år 1994, samsas texter från olika kvinnor i olika discipliner. Där skriver Tora Friberg om vikten av bra barnomsorg och oron för framtiden: ”Men pratet om den dyra offentliga sektorn surrar allt intensivare. Orden kostnadsskäl, besparingar, omorganisation lyser som neonljus mot en nattsvart himmel. Orden kvinnoarbete, omsorg om barn, omsorg om gamla trängs undan som den lätta dimman i en älvdans. Vi känner inte riktigt igen oss. Det är onekligen något på gång.”

20 år senare gråter en mamma på teve när hon lämnar sina barn på dagis. På den avdelningen är det en vuxen som ska ta hand om elva barn.

– Striden om bra barnomsorg måste vi tydligen ta om och om igen, säger Tora Friberg.

Vilken fråga tycker du är viktigast för jämställdheten?

– Att kvinnor kan försörja sig själva på jobb som inte sliter ut dem varken fysiskt eller psykiskt och att vi skapar ett samhälle där arbete med produktion och reproduktion, både betalt och obetalt är lika mycket värt, säger Tora Friberg. Det gynnar både kvinnor och män.

Jag trodde du skulle säga delad föräldraförsäkring?

– Det tror jag kommer så småningom. Men människor lever i så olika verkligheter och har så skilda bevekelsegrunder. Men gärna ytterligare en reserverad pappamånad.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV