Prenumerera

Logga in

Projektet som ska förbättra könsbalansen på Wikipedia

Art + Feminism Wikipedia Edit-a-thon är en världsomspännande kampanj som går av stapeln i helgen. Projektet arbetar för att förbättra representationen av kvinnor inom konsten på Wikipedia. Under två heldagar får deltagare lära sig hur man skapar sidor, lägger till innehåll och översätter artiklar på internetencyklopedin. Feministiskt Perspektiv träffade konstkuratorn Mikaela Assolant står som arrangörer för evenemanget på Foundation Galeries Lafayette i Paris.

Förra året ägde den första upplagan av Art + Feminism Wikipedia Edit-a-thon rum i samarbete med Wikimedia och i år anordnas den i större omfattning. Det huvudsakliga evenemanget hålls på MoMa i New York men i flera andra städer runt om i världen kommer självständiga event att organiseras simultant. Dessutom finns möjligheten att delta på nätet på Google Hangouts som konstnären Addie Wagenknecht är värd för.

Ordet Edit-a-thon är ett teleskopord som är bildat av engelskans ”edit” och ”marathon” och beskriver en slags skrivarstuga där flera experter inom ett visst ämne går samman för att redigera innehåll på Wikipedia om ett specifikt ämne.

Det råder inte bara en obalans när det kommer till vilka som skriver på Wikipedia utan artiklarna om kvinnor är dessutom betydligt färre än de om män. Under arbetet inför eventet upptäckte de att många framstående kvinnor saknade Wikipedia-sidor fastän deras manliga motsvarigheter fanns representerade. Ett annat stort problem på Wikipedia-sidor om kvinnor är språket. På dessa tenderar användare i större utsträckning påtala subjektens kön; att de är mödrar och gifta. Att siffrorna ser ut just som de gör beror på flera olika anledningar. Dels könsrelaterad socialisering – män tenderar att socialisera mer kring ny teknik än kvinnor – samt tidsmässiga ojämlikheter mellan könen.

– Kvinnor har mindre fritid på grund av att de måste ta hand om barn och fortfarande ägnar mer tid åt hushållet än män, säger Mikaela Assolent som är initiativtagare till projektet.

Assolent tror däremot inte att lösningen på Wikipedia jämställdhetsproblem ligger i att enbart få fler kvinnor att börja redigera innehåll på sidan.

– Innehållet kommer inte att bli mindre sexistiskt bara för att fler kvinnor börjar redigera innehållet. Vi behöver både lägga till mer innehåll om kvinnor och lära kvinnor hur man bidrar som användare men också föra en kritisk feministisk analys av Wikipedia för att kunna bekämpa tänkandet om ett Wikipedia som är simpelt och bara presenterar ett synsätt på saker och ting, säger hon.

Tvivelaktig idé

En av riktlinjerna på Wikipedia är att allt material på sidan ska presenteras utifrån en neutral synvinkel men idén om detta, menar Assolent, är tvivelaktig inom feminismen då en neutral synvinkel ofta innebär en synvinkel ur vita, privilegierade mäns perspektiv.

Parallellt med skrivarstugan uppmanas alla att delta i ett så kallat long table, ett experimentellt diskussionsformat som ursprungligen utvecklats av performancekonstnären Lois Weaver, där inbjudna talare kommer reflektera kring möjligheten att lyfta fram minoriteter på Wikipedia.

– Om du tillhör en minoritet är chansen mindre att folk från ditt community bidrar till Wikipedia för att prata om ditt community men det betyder inte att dina synpunkter inte är viktiga för plattformen. Så hur kan vi förbättra bevakningen och inkludera fler människor från dessa minoriteter?

Vems röster?

Alla har inte möjligheten att göra sin röst hörd på flera av Wikipedias olika språkversioner men närvaron av underrepresenterade grupper är ändå viktig för mångfaldens skull. Andra kan därför behöva föra talan åt minoriteterna för att göra något åt kunskapsbristen, anser Assolent.

– Ibland är det nödvändigt att lära sig hur man är en bra allierad, hur man pratar om saker som man inte är en del på ett respektfullt sätt som är styrkande för samhället och inte bara en själv.

I helgen hoppas hon på att kunna bygga broar mellan människor från olika grupper och kulturer.

– Konstvärlden är inte riktigt så feministisk och det feministiska samfundet är kanske inte så intresserat av konst. Sen har vi de som brukar redigera på Wikipedia. De senare är vanligtvis, som visades i studien, vita män så ett event som detta får dessa tre grupper att mötas.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV