Kairobaserade Deena Mohamed började skriva Qahera, en tecknad serie på webben, två år efter den arabiska våren. Serien, som handlar om en beslöjad superhjältinna som slår tillbaka för alla kvinnor som utsätts för socialt och kulturellt förtryck, har slagit igenom både hos muslimer och icke-muslimer.
Qahera är en hijabklädd, muslimsk superhjälte. Som täckt kvinna, söker hon att kämpa för kvinnors rättigheter och rädda dem i nöd, särskilt kvinnor som befinner sig i situationer av sexuellt våld. Trött på kvinnohat, sexuella trakasserier och ”den vita frälsaren”, tillåter hon inte någon att försöka rädda henne: Qahera är här för att skapa förändring.
– Problemet är inte klädseln i sig, utan bristen på representation, påpekar hon i en artikel på Barkabits.com. Serien påtalar att valet av kläder inte är avgörande för förekomsten av sexuellt våld – utan hur alla kvinnor drabbas, oberoende klädsel.
Slog igenom över en natt
När Deena Mohamed först började skriva serien Qahera år 2013 var hon en 19-årig student i Kairo, Egypten. Nästan över en natt slog den igenom världen över bland både muslimer och icke-muslimer. Temat och komiken gestaltade en alternativ, saknad bild – en beslöjad, kvinnlig superhjälte som slår tillbaka för alla kvinnor som utsatts för socialt och kulturellt förtryck – och påvisar fenomenet och motståndet som universellt.
Serien tematiserar den muslimska kvinnan med samma namn som superhjälte med uppdraget att bekämpa sexism, sexuellt våld och islamofobi. Qahera, det arabiska ordet för Kairo, har många starka betydelser som besegrare och erövrare. Lämpliga egenskaper för en superhjälte, påtalar Deena Mohamed som publicerar serien på arabiska och engelska. Mohamed började teckna som en del i kampen mot våldet och den islamofobi muslimska kvinnor utsätts för. Qahera slår tillbaka mot män med misogyn kvinnosyn och mot intoleransen muslimska kvinnor generellt möter i vardagen.
Alternativ syn på hijaben
Hijaben, som den representeras i dagens läge, gör att kvinnor får bära bördan av islamofobi eftersom de är så synligt muslimska. De får alla stereotyper av islam placerade på sina axlar, påtalar Mohamed i The Hindu. Det behövs en alternativ syn på hijab, som kontrasterar mot västs uppfattning om den som enbart förtryckande. I serien illustrerar Mohamed problematiken kring vita, västerländska feministers behov att rädda muslimska kvinnor och gestaltar Qahera som en självständig kvinna i hijab som står upp mot västerländska fördomar.
I en seriestrip står Qahera upp mot Femen-aktivister när de demonstrerar topless.
– Jag ogillar deras ideologi. Jag tror att de bidrar till en mentalitet som endast erkänner en viss form av frigörelse, avhumaniserar muslimska kvinnor och bekräftar koloniala, vita frälsar-attityder, säger Mohamed.
– Ett viktigt tema i mina serier är att egyptiska kvinnor redan är superhjältar eftersom de aktivt kämpar trots de utmaningar de står inför. Qahera är modellerad efter dem. Poängen är att visa hur löjligt det är att behöva superkrafter för att kunna hantera sitt dagliga liv, säger Mohamed till El Arabiya News.