Startsida - Nyheter

Radioprofil tvingas sluta arbeta när kommunen drar in ledsagare

Katarina Hahr är journalist på Sveriges Radio, hon är sedan drygt 20 år blind men har med hjälp av ledsagare kunna arbeta och leva hyggligt normalt. Nu har Stockholms kommun beslutat att dra in hennes hjälp.

Kommunen har inte gett någon förklaring till varför de väljer att dra in Katarina Hahrs ledsagarhjälp.

– Tidigare har jag tillhört lagrummet LLS, där står att du har rätt till en god levnadsnivå. Nu menar de att jag inte tillhör vad de kallar "personkretsarna". Vad det plötsligt vill göra är att lägga över mitt ärende till socialtjänstlagen och då har man inte rätt till mer än mat och husrum, säger Katarina Hahr, till Aftonbladet.

– Jag tror att det är ett sätt att spara pengar, fortsätter hon. Det är massor med blinda som nu förlorar sin ledsagning enligt LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Det är lagtextens ”betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande behov av stöd och service” som ger utrymme för olika tolkningar. Trots att lagen inte förändrats kommer ständigt nya prejudicerande domar där rätten har tolkat lagen strängare.

– Sveriges kommuner och landsting, SKL, har aldrig gillat den här lagstiftningen. De jobbar mycket juridiskt för att hjälpa kommunerna att komma undan detta. Man använder argument som att personen kan sköta sin hygien till exempel. I propositionen handlar det om svårigheter att förflytta sig och det har man ju som synskadad, speciellt på platser där man inte varit tidigare, säger Leif Jeppsson, förbundsjurist på Synskadades förbund.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV