Startsida - Nyheter

Rasifierade ratar gratisjobb för UR-serie

Nästa år sänder Utbildningsradion en serie i sex delar, som bland annat behandlar ämnet rasstereotyper i populärkulturen. Uppdraget har de gett till ett produktionsbolag, som redan börjat arbeta med det första pilotavsnittet till vilket de söker experter inom området. Fyra experter, bland andra Ylva Habel, forskare i medie- och kommunikationsvetenskap vid Södertörns högskola, och entreprenören, konsulten och demokratiagenten Barakat Ghebrehawariat blev tillfrågade om medverkan men avböjde på grund av det gratisarbete som förväntades av dem som rasifierade.

– Det har blivit vad jag kallar vitt entreprenörskap. Vita ska arbeta med och förmedla mångfald. Bruna människor av olika nyanser får vara gäster, population och statister. De får bidra med kunskapsmaterialet som gratisarbetande sufflörer, medan vita uppbär lönerna, säger Ghebrehawariat till SVT.

– Public service får våra licensavgifter. De har en skyldighet att spegla hela befolkningen. Det borde återspeglas i rekryteringen, i redaktionsrummen, kommenterar Habel.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV