Startsida - Nyheter

REC Collective skapar framtid för kvinnliga producenter

– I våra roller i musikbranschen träffar vi dagligen extremt begåvade kvinnliga låtskrivare och artister, men förvånansvärt få producerar sin musik själv. Vi tror att det finns många orsaker till att det ser ut såhär och ville försöka bidra till en förändring, säger Nina Nestlander, en av initiativtagarna.

REC Collective är en fristående ideell förening med finansiellt stöd av Spotify och Universal Music Publishing. Kursen håller till i Spotifys lokaler i centrala Stockholm. Under tre intensiva helger, med start 10 januari 2015, får deltagarna lära sig producera sin egen musik utan hjälp utifrån.

Initiativtagare till projektet är Nina Nestlander, manager på Sweden Music, Oskar Linnros, producent, Linnea Bengtsson, koordinator på Universal Music Publishing, och Jessica Brandt, A&R Manager på Universal Music Publishing.

Senast uppmärksammades initiativet av Linnros på grammisgalan.

– Idén kom till för ungefär två år sedan, men vi tog tag i den på allvar under det senaste året. Våra roller har fallit på plats ganska naturligt och alla beslut tas demokratiskt. Vi är också mentorer till deltagarna, mentorskapsprogrammet är en viktig del i kursen, säger Nestlander.

Varje kurshelg bokas en gästföreläsare som bidrar med inspiration till deltagarna. Bland andra Linn Fijal, studiochef i Benny Anderssons studio Rixmixningsverket. Alla inspiratörer finns att läsa om på REC Collectives hemsida. Men det direkta deltagandet är genomgående för alla involverade.

Jenny Hermanson, Karin Forsberg och Malin Cumzelius från Spotify är också med och bidrar med handkraft och kunskap. Sedan har vi självklart tagit in lärare i musikproduktion som håller i lektionerna och utformar kursplanen. Deltagarna har olika bakgrunder inom musikbranschen som sångerskor, DJ:s och rappare med en sak gemensamt: de är alla låtskrivare som tänker lära sig att producera. Målet med projektet är att inspirera fler kvinnor till att börja producera musik och i framtiden skapa ett nätverk där de kan hjälpa och stötta varandra. I och med det hoppas de bygga framtidens producentförebilder.

– I våra roller i musikbranschen träffar vi dagligen extremt begåvade kvinnliga låtskrivare och artister, men förvånansvärt få producerar sin musik själv. Vi tror att det finns många orsaker till att det ser ut såhär och ville försöka bidra till en förändring. Det handlar om att fler kvinnor ska kunna ha makten över sin egen musik, från början till slut och inte behöva vara beroende av någon annan, i detta fall en oftast manlig producent, säger Nestlander.

Om initiativet fortlöper är än så länge oklart, men Nina Nestlander är hoppfull på fler kurser fram över.

- Vi hoppas att projektet fortlöper efter att denna kurs är avslutad! Håll utkik i våra kanaler längre fram.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV