Startsida - Nyheter

Revolutionsfeminist blir staty i franska parlamentet

En byst av den franska revolutionsfeministen Olympe de Gouges ska placeras i franska generalförsamlingen den 15 oktober för att fira att det är 70 år sedan de första kvinnorna valdes in.

Det var den 21 oktober 1945 som de första 33 kvinnorna (av totalt 586 ledamöter) valdes in i generalförsamlingen. ”Kvinnor har rätt att bestiga schavotten, då borde de också få stå i talarstolen” skrev Olympe de Gouges i sin ”Deklaration för kvinnors rättigheter” år 1791, två år innan hon guillotinerades. Hennes byst kommer att placeras i en sal, där generalförsamlingens ledamöter träffar journalister.

Det är generalförsamlingens ordförande Claude Bartolone som föreslagit att Olympe de Gouges ska hedras på detta sätt. Sylvie Boulle från organsationen ”Olympe de Gouges i dag” har det senaste året lobbat intensivt för att på detta sätt råda bot på frånvaron av kvinnor. I dag finns det endast en staty av nationalsymbolen Marianne (för vilken Brigitte Bardot en gång stod modell!) och av några antika gudinnor i generalförsamlingen.

Artikeln publicerad i Les Nouvelles News, översättning Simone Lindsten

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV