”Dagens pensionssystem grundar sig inte på verkligheten, vare sig det handlar om faktiska villkor på arbetsmarknaden eller om skillnader mellan kvinnor och män.
Vi kräver ett nytt pensionssystem, som ger oss kvinnor en pension att leva på!”
Det skriver Kvinnofronten i ett av sina uttalanden från senaste årsmötet.
Varannan kvinna som går i pension får i dagens pensionssystem en pension under EU:s fattigdomsgräns. 70 procent av pensionerade kvinnor inom Kommunal är i dagens pensionssystem beroende av garantipension. Slutsatsen kan bara bli att det är något allvarligt fel med pensionssystemet.
Varannan kvinna som går i pension i Sverige idag får en så låg pension att hon hamnar under EU:s fattigdomsgräns. Detta är en siffra som spritts i medierna under de senaste åren och som har bekräftats av Pensionsmyndigheten. Ändå händer ingenting. Hur kan ett rikt och utvecklat land som Sverige stillatigande se hur en så stor grupp medborgare tvingas leva i fattigdom på äldre dar?
Kommunal visade nyligen i en undersökning att så mycket som 70 procent av alla kvinnor som är pensionärer inom deras område är beroende av garantipension, trots att de arbetat ett helt liv och tjänat in tjänstepension. Det brukar sägas att kvinnors låga löner och kvinnors huvudansvar för hem och barn leder till lägre pension – men det beror helt på hur pensionssystemet är uppbyggt.
Från och med pensionsuppgörelsen på 1990-talet har Sverige ett pensionssystem som bygger på en utopi: att kvinnor och män är jämställda i arbetslivet och i hemmet.
När sedan verkligheten inte stämmer med utopin är det vi kvinnor som drabbas. Särskilt vi kvinnor inom låglöneyrken.
Det nya pensionssystemet tar inte hänsyn till hur världen faktiskt ser ut – att kvinnor och män inte är jämlika – vilket det gamla pensionssystemet gjorde. Då kompenserade systemet för ojämställdheten åtminstone på så sätt, att det tog hänsyn till kvinnors huvudansvar för hem och barn, och det periodvisa deltidsarbete som är en följd av det ansvaret.
Pensionssystemet ser inte heller framåt. Hälften av de privata företagen inom exempelvis hemtjänsten i Stockholm har inget kollektivavtal. Det betyder att de som arbetar där får ännu mindre i tjänstepension i framtiden. Samtidigt bygger den totala pensionen i allt större utsträckning på just tjänstepensionen. Hur fattiga ska vi kvinnor bli innan samhället reagerar?
Dagens pensionssystem grundar sig inte på verkligheten, vare sig det handlar om faktiska villkor på arbetsmarknaden eller om skillnader mellan kvinnor och män.
Vi kräver ett nytt pensionssystem, som ger oss kvinnor en pension att leva på!
Uttalande antaget på
Kvinnofrontens årsmöte
22 februari 2015