Nyheter

Robbie Rogers berättar om homofobin inom herrfotbollen

Den brittiske fotbollsspelaren Robbie Rogers berättar i en intervju i BBC om den homofobi som finns inom herrfotbollsvärlden och i omklädningsrummen som länge fick honom att hålla tyst om vem han var. När han vid 25 års ålder kom ut som homosexuell meddelade han samtidigt att han skulle sluta med fotbollen. Han trodde det skulle bli för svårt att fortsätta spela som öppet homosexuell – bara en annan man har kommit ut som homosexuell medan han varit aktiv fotbollsspelare, Justin Fashanu, som kom ut som gay 1990 och som tog livet av sig 1998.

– Det är mycket småretningar i omklädningsrummen som man inte kan vara för känslig för, det kommer alltid att finnas sådant. Men det finns det en punkt bortom det, med ett mer ondsint tonläge där killar kan snacka om 'hur kan man ens vara gay', 'hur kan man ens ha sex med en man', hur äckligt är det inte'. Och jag brukade tänka när jag cyklade hem att 'jag kommer aldrig komma ut' eller att 'ok, det kanske jag gör, men jag kommer aldrig göra det medan jag är kvar här', säger han i intervjun med BBC:s Stephen Sackur.

Robbie Rogers berättar också hur han har haft tränare som slängt sig med uttryck som ”passa inte bollen som en bög”, och om hur det fortfarande existerar en flockmentalitet inom herrfotbollen. Han säger också att samma killar som hade slängt sig med en homofobisk jargong i omklädningsrummet i efterhand gav om honom stöd när han väl kommit ut.

Robbie Rogers spelar sedan 2013 i LA Galaxy i USA och är den första öppet homosexuelle mannen som spelar i högsta ligan där.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV