Prenumerera

Logga in

Regeringens retorik om tiggeri fick hård kritik på rikskonferens

– Med de budskap regeringen för ut så behövs inte Sverigedemokraterna. Att hjälpa romerna på plats i Rumänien istället för här i Sverige, det är exakt så de antiromska krafterna resonerar.
Orden är Soraya Posts, Feministiskt initiativ (Fi), och riktas till regeringens samordnare för utsatta EU-medborgare, Martin Valfridsson.
På fredagen drabbade de samman på Göteborgs räddningsmissions konferens kring tiggeriet och fattigdomen bland romer i Östeuropa.
350 hjälparbetare och kommuntjänstemän följde slagväxlingarna.

En del av de frivilliga från religiösa samfund och små, nystartade organisationer som hjälper utblottade romer som kommit till Sverige hade sett fram emot en möjlighet att dela goda exempel, inspireras och lära av varandra, och lösa problem de upplever i hjälparbetet. Men en stor del av konferensen fick istället ägnas åt vad som uppfattas som en kampanj från regeringen riktad mot den mest utsatta gruppen som finns i Sverige.

En kampanj som bland annat har manifesterat sig i en debattartikel av Martin Valfridsson, regeringens samordnare, och Åsa Regnér, barn-, äldre och jämställdhetsminister (S), där regeringen rekommenderar medborgarna att hellre ge pengar till hjälporganisationer som jobbar för förbättringar i Rumänien och Bulgarien, än att lägga dem i tiggarmuggarna i Sverige.

En av kritikerna var Fred Taikon, romsk aktivist och talesperson. Han berättade hur det kändes när han slog upp morgontidningen och fick syn på den här artikeln – på väg till en konferens med just Regnér och Valfridsson.

– Det var som att få en knytnäve i ansiktet. Jag kunde absolut inte tro vad jag läste, sade han från talarstolen i Saronkyrkan i Göteborg.

Handlar om människosyn

Och Soraya Post, EU-parlamentariker (Fi), hade samma uppfattning.

– All forskning visar att bistånd gör allra mest nytta om det ges direkt till den hjälpbehövande. Ert budskap riskerar att förändra hela Sverige, bort från solidaritet. Ett Sverige där kommunerna hellre betalar miljontals kronor för dyra avhysningar än att se till att fattiga människor får tak över huvudet, sade hon.

Martin Valfridsson fann sig tvungen att prata om vilken människosyn han själv har.

– Jag är en snäll person. Jag är praktiskt taget född i kyrkan och har alltid engagerat mig för dem som har det svårt. Men när det gäller utsatta EU-medborgare är mitt uppdrag att se till att svensk lag följs, och gäller lika för alla. Och lika lite som kommunerna ska särbehandla romerna negativt, lika lite ska man acceptera nedskräpning och olagliga bosättningar. Men jag tycker polisen har mycket att göra, hatbrotten mot romerna måste få högre prioritet.

Utbildning – en rättighet

Den enskilda fråga som engagerade mest och väckte flest frågor handlar om romska barns rätt till skolgång. Unicefs jurist Karin Ödqvist Drackner ville lyfta fram barnkonventionen, som snart kommer att föreslås bli svensk lag. I den finns en paragraf om diskriminering.

– Och barnkonventionen är rätt enkel att tolka. Man får helt enkelt inte vägra barn som vistas på svensk mark tillgång till avgiftsfri utbildning. Så de kommuner som säger nej till rumänska och bulgariska romers barn, de bryter mot detta, och det kommer att kunna prövas mot lagstiftningen när den börjar gälla.

Martin Valfridsson har gjort utspel också i denna fråga. I en tidigare debattartikel, tillsammas med hjälparbetaren Rickard Klerfors, Hjärta till hjärta, rekommenderar han kommunerna att inte låta romernas barn gå i skolan. Det skulle nämligen riskera att ”inspirera” fler romska familjer att ta med sig sina barn hit, med risk att de avbryter skolgång i hemlandet. I sin artikel angav de siffror som visade att detta var ett växande fenomen i rumänska skolor.

Martin Valfridsson, regeringens samordnare för utsatta EU-medborgare.

Resurs för framtiden

Men Faktums förre chefredaktör, Aaron Israelsson, som nu börjat jobba med att etablera en gatutidning i Rumänien, åkte till de skolor Valfridsson och Klerfors nämnde. Av det hundratal barn som sades ha tagits till Sverige visade det sig gå att hitta spår bara av sju stycken. Och att det hur som helst handlar om ett mycket litet antal barn visade sig också i det att Göteborgs kommun, som är en av de få kommuner som går emot regeringens rekommendation och välkomnar alla barn i sina skolor, bara har 17 barn totalt från denna målgrupp.

Varför Göteborg går emot regeringen förklarade MP-kommunalrådet Kia Andreasson såhär:

– Dessa barn är också en resurs. Bland dem kan vi ha en blivande nobelpristagare. Vi har inte råd att inte ta hand om dem och ge dem utbildning.

Martin Valfridsson fick svara även på den här kritiken.

– Vi är inte där ännu att Sverige kan bereda kostnadsfri skolgång åt alla barn i EU. Jag önskar att de sociala rättigheterna hade följt med när den fria rörligheten instiftades, men så ser det inte ut. Men jag kan säga att Sverige bryter mot barnens rättigheter om de bor här under långa tider utan att få gå i skolan. Jag har sett exempel på barn som har varit här i flera år utan skolgång och så får det inte gå till.

En bra period

Soraya Post drog paralleller till när romska barn i Sverige nekades skolgång till långt in på 60-talet och till hur romska barn i andra EU-länder också förvägras utbildning, eller får utbildning av lägre kvalitet än majoritetsbefolkningens barn. Och hon blickade bakåt ännu längre, på en månghundraårig historia av hat riktat mot romer.

– Jag har frågat många romer från Östeuropa om det alltid har varit så illa, om det aldrig har funnits någon bra period. Då svarar de alltid: Jo, under kommunisttiden var det bra. Vi hade mat på bordet. Trots förtrycket så var det alltså ändå bättre, tycker de.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV