Startsida - Nyheter

Romsk feminist på valbar plats i spanska parlamentsvalet

María José Jiménez, ordförande i organisationen Romska feminister för mångfald, toppar vänsterradikala Podemos partilista till kongressen i Salamanca inför parlamentsvalet i Spanien. Det skriver nättidningen El Diario. Hon ser själv nomineringen som en milstolpe, då Spanien hittills aldrig haft en romsk kvinna bland parlamentsledamöterna på riksnivå.

Salamanca har fyra platser och 2011 gick tre av dem till regerande högerpartiet Partido Popular (PP), och en till socialdemokratiska PSOE. Sedan dess har mycket hänt i det spanska politiska landskapet. Jiménez har jobbat sida vid sida med personer som har centrala roller i Podemos de senaste två åren, och har i många år varit engagerad i sociala rörelser kopplade till feministism och minoriteter. Det är de rösterna hon nu tänker ta med sig till kongressen:

”Vi romer har aldrig kunnat välja vår framtid. Kan jag förbättra situationen, om så bara lite, så blir jag nöjd.”

Jiménez är född 1976 och studerade i Salamanca. Hon undervisar för närvarande på en masterutbildning om kompensation för ojämlikheter i utbildning vid universitetet i Ourense. Och det var där hon inledde sin politiska karriär, samtidigt som hon påbörjade studierna till socionom. Då för konservativa PP, som hon i dag anser exploaterade henne genom att erbjuda en kanditatur på icke valbar plats och framstå som engagerade i minoriteters rättigheter och locka romska röster.

– Det är inte så att jag kände mig utnyttjad. Jag blev utnyttjad, men jag är van att ta mig förbi hinder, och det här var bara ett av många, säger hon nu till El País.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV