Startsida - Nyheter

Rutinerad mästare i styrkelyft närmar sig milstolpe

Elina Rönnqvist tycker om att prata om styrkelyftning och det bästa med sporten är enligt henne den roliga träningsformen. I den individuella kraftidrotten bestämmer styrkelyftaren hur långt hen ska gå med sina vikter.

I Örebro förra helgen vann Elina Rönnqvist SM-guld i styrkelyftning. Hon var överlägsen i alla tre moment och bärgade 545 kilo. Det handlar som vanligt om knäböj, bänkpress och marklyft. Varje deltagare får tre försök i de olika disciplinerna där de tyngsta lyften räknas ihop till en totalpoäng.

SM-guldet var väntat. Egentligen hör Rönnqvist hemma på den internationella arenan. I Örebro var konkurrensen tre deltagare.

– Det har aldrig varit viktigt att vinna utan jag har alltid haft en tävling mot mig själv och har satt upp mina egna mål- och drömvikter. Det är alltid det som jag har strävat efter och sedan min placering i tävlingar har alltid kommit sekundärt. Jag har aldrig tänkt på det här med att vinna förrän jag praktiskt taget har insett att nu har jag vunnit, till exempel när jag stod på pallen i EM i fjol, då var jag starkast i Europa det året. 0ch det var en ny känsla att ta sig dit. Nu är suget efter att vinna lite större, men det är fortfarande sekundärt, säger Elina Rönnqvist.


Träning bakom framgången

Hon har vunnit SM-guld flera gånger, hur många har hon inte koll på. Hennes förklaring till framgångarna är inte komplicerad:

– Svaret är många års träning och tävling. Jag har varit med i landslaget sedan 2011 och fått bygga upp erfarenhet av att tävla. Det är mycket nerver och allting ska stämma och i Örebro gjorde jag en bra uppladdning med både träning och utrustning. Det gick mycket bra tack vare min rutin.

Sedan hon halkade in på ett bananskal inom styrkelyftningen 2008 har det rullat på. 2010 gjorde hon första ungdoms-VM. I år är Elina Rönnqvists sista år som junior och flera tävlingar står på schemat, nästa tävling är junior-EM i april i Ungern och därefter bär det i september av till junior-VM i Tjeckien.

– Sista året som junior är tanken att en ska vinna allting. Alla år av slit ska vara mödan värd. Det är i år som jag ska göra mina målvikter och det börjar närmar sig en stor milstolpe. Sedan kommer jag att fortsätta att träna som senior och då tävlar jag mot de upp till 40 år. Det är större spann och tuffare konkurrens, säger hon.


Bättre könsbalans i andra länder

Under åren har Elina Rönnqvist har stött på en del fördomar om tjejer som utför styrkelyftning, men hon märker skillnader:

– En del tror att styrkelyftning handlar mer om kroppsbyggnad och om att se stor ut som till exempel body building, men så det inte. Det handlar om att bygga kvalitet och inte kvantitet. Jag kanske inte ser så stark ut men det är jag.

Enligt Elina Rönnqvist har det på senare år tillkommit många tjejer som tävlar och styrkelyftning är betydligt mer populärt internationellt – som i USA, Ryssland och Öststaterna– än i Sverige.

– Internationellt finns inte den här ojämna könsfördelningen som en kan tänka sig när det kommer till kraftidrott. Sedan jag började har det hänt mycket. Det blir mer och mer jämnt. Styrkelyftning syns mer media i dag om jag jämför med förr, och framförallt har fler kvinnor kommit fram. Dels jag själv men också Angelica Brage som har tävlat för klubben. Vi blir profilerade som ambassadörer för styrkelyftning och det är ju bra för det har lockat många tjejer.


Trotsar motstånd

Elina Rönnqvist berättade om sitt idrottsintresse under temakvällen Tjejkraft på Smurfit Kappa i Piteå, som anordnades i samarbete med kommunens kultur- och fritidsförvaltning. Flera framgångsrika personer och elitidrottare talade om sina erfarenheter av mansdominerande arenor. Män som utövar idrott på elitnivå tjänar stora summor pengar medan kvinnor måste kombinera ett heltidsjobb med att utöva sin sport på elitnivå. Elina Rönnqvist var en av de inbjudna gästerna, tillsammans med till exempel fotbollspelarna Emilia Appelqvist och Josefin Johansson från Piteå IF.

Tjejkraft samlade cirka 40 åhörare och tanken med kvällen var att ge inspiration. Att våga satsa och inte upp trots motstånd och omgivningens negativa reaktioner var ett återkommande tema.

– Det är inte annorlunda som tjej att vilja bli stark. Det är inte mer lustigt än att karlar vill bli starka, sade Elina Rönnqvist när hon fick svara på frågor från scenen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV