Startsida - Nyheter

Saab: ”Vi följer bara lagen”

Ni har kört med den här metoden sedan 2007, hur skulle du vilja beskriva utvecklingen – bemötande på stämman, beredskapen för era frågor, det allmänna intresset för Saab som vapenexportör?

– Det generella bemötandet har alltid varit samma, vi är där som aktieägare precis som alla andra. Vi får komma in, ställa frågor och röra oss fritt precis som alla andra. Sen när det gäller svaren från ledningen har det varit lite olika från år till år. Nuvarande ledning är snabb på att vilja inleda med svar som börjar med ”Om du hade följt oss lite mer noggrant” eller invända med att påstå att vi har faktafel.

– På ett sätt kan jag förstå att de väljer att försöka förminska oss inför stämmobesökarna, vi är ju där och riktar väldigt stor kritik mot företaget och de vill inte hamna i dålig dager. Men så var det inte tidigare. Då var det mer slätstrukna svar. Som röd tråd kan sägas att de refererar alltid till att de följer lagen och att besluten om vapenexporten är förankrad i riksdagen. Vi brukar fråga om deras egna analyser kring etik och moral, men den frågan duckar de alltid på.


Du frågade bland annat om Saabs ansvar för att bolagets vapenaffärer stärker diktaturen i Saudiarabien och huruvida Saab kan garantera att inga mutor förekommer i Jasaffären med Brasilien. Vad fick du för svar på det?

– De svarar alltid med en lång beskrivning om att de bara följer lagen och att de är ett viktigt företag för Sveriges försvar och säkerhet. De nämnde inte ens Saudiarabien i svaret på den frågan utan konstaterade bara att vad de gör är lagligt. På frågan om Brasilien refererade de till ett av inledningsanförandena där de berättade att de har vitböcker kring alla affärer. Vitboken är väl dock sekretessbelagd förmodar jag... Och de vägrar fortfarande erkänna att de var delaktiga i mutaffären med Jas Gripen till Sydafrika. Om jag inte minns fel sa vd Håkan Buhske att det inte var mutor, utan rört sig om ”olika typer av transaktioner”.


Något annat du vill lyfta fram som hände under stämman?

– Själva miljön där inne är väldigt speciell. Det är lite som att kliva in på en annan planet. Det första som möter en är hissmusik, dämpat småsorl, långa bord med tallrikar med finmat, och mingel mellan olika reklamstationer för Saabs olika vapensystem och andra produkter de tillverkar. Du kan lyfta på blicken vid ett tillfälle och titta rakt ut över ett hav av människor som står och äter mat och småpratar och på väggen bakom dem finns en storbildsskärm med soldater som är redo för att gå ut i strid. Som om det vore det mest naturliga i hela världen. Sen går deltagarna sakta in till salen där stämman äger rum. I bakgrunden spelas mjuk och kärleksfull singer-songwritermusik.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV