Tusentals personer som hade samlats vid Dublin Castle i centrala Dublin jublade på kvällen när resultatet av folkomröstningen om könsneutrala äktenskap offentliggjordes. Riona Ni Fhlanghaile meddelade på plats att 1 201607 personer, 62 procent, hade röstat ja till grundlagsändring och könsneutrala äktenskap.
Det dröjde inte många minuter efter resultatet blev officiellt innan senator Katherine Zappone friade till folkets jubel i direktsänd tv från Dublin Castle:
– I dag i detta nya Irland, Ann Louise vill du gifta dig med mig, frågade hon och fick ett ”ja, ja, ja” till svar.
– Jag sade ja till Katherine för 12 år sedan när vi gifte oss i Kanada. Nu tar vi vårt ja tillbaka till Irland, vårt land, sade Ann Louise Gilligan rapporterar the Irish Times.
Vid Dublin Castle fanns också självklart Panti Bliss, hon som för ett drygt år sedan höll ett starkt tal som satte ord på många hbtq-människors tankar och känslor och som blev något av en vattendelare i hbtq-kampen på Irland.
Irland är det första landet i världen att besluta om könsneutrala äktenskap genom en folkomröstning och redan i höst kommer det enligt uppgift i irländsk press finnas en jämlik äktenskapslagstiftning i landet. Bara ett valdistrikt i landet röstade nej till en ändring av grundlagen för att göra äktenskapsskrivningen könsneutral och det var Roscommon, ett grevskap i mitten av Irland.
Firande i Dublin, Peter Maxwell och Buzz O’Neill till höger.
Men detta var ingen folkomröstning visade på splittring mellan stad och landsbygd, unga och gamla och inte heller var det medelklassen snarare än arbetarklassen som ledde till det överväldigande stödet för en förändring för vad som kan vara och är en familj. För i alla valdistrikt vann jasidan. Så även i Donegal i nordöstra Irland som inför folkomröstningen hade spåtts kunna bli en plats som skulle säga nej i omröstningen, både på grund av relativt konservativa värderingar men också för att grevskapet ofta valt att rösta emot regeringen i Dublin tidigare. Så skedde dock inte nu. Donegal röstade för.
Inte heller var det medelklassen som bar upp jasida, något Buzz O’Neill som Feministiskt Perspektiv intervjuade i förra veckan spådde utifrån hur folk reagerade när han var ute och valarbetade och knackade dörr:
– Arbetarklassen fattar det här, mer än medel- och övre medelklassen gör det, sade han då.
Högt valdeltagande
Och han fick rätt: arbetarklassområden röstade ja i högre utsträckning än många medel- och övre medelklassområden. Enligt the Irish Times var resultatet i arbetarklassområden i Dublin, som Coolock och the Liberties, 88 procent för jasidan.
Buzz O’Neill menade i förra veckan också att det som hotade en jaseger var att många skulle ta ut den i förskott och inte bry sig om att verkligen gå och rösta. Så ett högt valdeltagande var avgörande för jasidan. Han varnade för att opinionsundersökningarna som bara gav nejsidan omkring 20 procent var missvisande, och även i den frågan visade sig Buzz O’Neill få rätt. Jasidan segrade stort, men nejsidan fick avsevärt mer än opinionsundersökningarna visade innan då den nådde 38 procent. Att valdeltagandet blev över 60 procent, en hög siffra vad gäller folkomröstningar på Irland, var därför viktigt för jasidan.
Att det skulle bli högt kom det signaler om redan tidigt på fredagsmorgonen då det redan tidigt var långa köer utanför många vallokaler. Och många trollbands också av de många tusentals från exilen hemvändande irländare som reste från jordens alla hörn för att kunna avlägga sin röst. Under hashtaggen #hometovote samlades rörande historier som fick många att fälla en tår. Rafflande blev det i vissa fall, som när kDamo och Fiona försökte ta sig hem från Skottland i tid och som livettwittrade om kampen mot klockan när deras flyg blev försenat. Till slut kom de dock fram till Dublin och kDamo kunde avlägga sin röst i Tallaght i södra Dublin.