Nyheter

Saudiarabiens avrättningsmetoder liknar IS

Från augusti 2014 till juni 2015 har 175 människor avrättats i Saudiarabien, rapporterar Amnesty International. Avrättningar, för det mesta offentliga halshuggningar, har ökat särskilt mycket sedan den nya saudiska kungen tog över. Hälften av dessa är utlänningar som ofta inte förstår vad som pågår under rättegångarna. Flera av de avrättade var minderåriga och människor med psykiska funktionshinder.

– Att döma hundratals människor till döden i mycket bristfälliga rättegångar är skamligt. Dödsstraff är vidrigt och fel under alla omständigheter – och särskilt alarmerande då det används godtyckligt. I vissa fall har personer dömts till döden efter ”erkännanden” som framtvingats under tortyr, säger Said Boumedouha, tillförordnad chef på Amnesty Internationals Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning.

Rättssystemet saknar även de mest grundläggande kraven för att kunna garantera en rättvis rättegång. Rättegångarna är ofta summariska, många hålls i hemlighet, det är vanligt att den åtalade inte får träffa sin advokat eller att ”erkännanden” som tvingats fram under tortyr används. En dödsdömd nekas också möjligheten att överklaga en dödsdom, enligt Amnesty rapport.

I likhet med Daesh/IS har kroppen av det avhuggna huvuden hängs upp till allmän beskådan för at skrämma av människor. Under 2014 rangordnas Saudiarabien efter Iran för högsta antalet avrättade i världen. Kina står fortfarande först i listan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV