Nyheter

Saudisk fängslade bloggare tilldelas pressfrihetspris t

2015 års pressfrihetspris tilldelas den saudiska bloggaren Raif Badawi, meddelar Reportrar utan gränser.

I prismotiveringen står det att Raif Badawi ”använde sin yttrandefrihet i ett land där samhällskritik betraktas som hädelse. Han har fått betala med sin kropp – men Saudiarabiens försök att tysta honom har istället blivit gnistan till en global proteströrelse”.

Raif Badawi dömdes förra året till 1 000 piskrapp och tio års fängelse för att ha smädat islam. Det har inte gått att nå Badawi själv med beskedet men Reportrar utan gränser har varit i kontakt med Ensaf Haidar, hans fru som lever i exil i Kanada.

– Var och en av de här betydelsefulla utmärkelserna bär på ett tydligt budskap att Raifs fortsatta fångenskap är en skam för hans fångvaktare. De ger mig också en chans att på nytt vädja till hans höghet kung Salman att benåda Raif och låta honom lämna Saudiarabien så att han kan komma hit till Kanada, där hans familj finns, säger Ensaf Haidar.

Prisutdelningsceremoni äger rum i Stockholm 3 maj.

Priset delas ut under en ceremoni i Bankhallen på Dansmuséet, Drottninggatan 17, i Stockholm söndagen den 3 maj, klockan 16:30. Fri entré.

Vid evenemanget diskuteras press- och yttrandefrihetssituationen i Mellanöstern i ett samtal mellan Bitte Hammargren, frilansjournalist och mellanösternkännare, Ginna Lindberg, utrikeschef på Sveriges radio, Afrah Nasser, jemenitisk bloggare och Urban Hamid, mellanösternkorrespondent.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV