Startsida - Nyheter

Sexism i samband med skid-VM i Falun kritiseras

Skid-VM i Falun som inleddes i förra veckan och som pågår fram till söndag har uppmärksammats för sexism i flera olika sammanhang. Toini Rönnlund (tidigare Gustafsson), som tagit två individuella OS-guld, borde ha varit en självskriven gäst i Falun som kommentator eller prisutdelare, men hon var inte ens inbjuden som vip-gäst som många andra skidstjärnor som är män är, rapporterade Aftonbladet i förra veckan.

– Jag är besviken. Jag hade hoppats att få vara med på den festen i någon roll på ålderns höst, ett slags final i mitt liv. Några fler VM i Sverige blir det ju inte i min livstid. Jag tycker ändå att jag gjort en del insatser för svensk skidsport, sade Rönnlund till Sportbladet och förklarade att hon visserligen fått en fribiljett till damstafetten på torsdag men att det kändes som att ”bjudas in med armbågen”:

– Jag bor i Umeå, det var varken tal om resa eller hotell. Det har jag inte råd med.


Dominerade på 1960-talet

Toini Rönnlund tog under sin mycket framgångsrika skidkarriär på 1960-talet tre VM-medaljer och fyra OS-medaljer och fick Bragdguldet 1968. I dag är hon 77 år och hon beklagar att hon inte blivit påtänkt som gäst under VM i Falun:

– Nu känns det som om jag inte är välkommen. Det är så det är, man glöms lärt bort när ljuset slocknar.

– Men vill de inte ha mig med så får jag leva med det också. Jag har ingen prestige men jag skulle förstås uppskattat om arrangörerna visat mig lite uppskattning, säger hon till Sportbladet.

Längdchefen Johan Sares säger att han inte vet varför Toini Rönnlund inte fick någon inbjudan och säger att det ”måste ha hamnat mellan stolarna”.


Fick fråga om trosor

Även Expressen har uppmärksammat problem med sexism i samband med VM i Falun. Under presskonferenserna har många frågor till kvinnor haft att göra med deras utseende eller vilka underkläder de bär. Pär Andersson kritiserar i en krönika särskilt Verdens Gang som under en presskonferens frågat den norska skidåkaren Therese Johaug om vilka underkläder, trosor, hon bär under sin skiddräkt. Andersson skriver: ”Tänk er den frågan från en svensk journalist till Charlotte Kalla. Tänk er gatloppet i sociala medier. Tänk er Charlotte Kallas blick fylld av förakt. Vilket så klart är den naturliga reaktionen på en sån fråga.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV