Startsida - Nyheter

Självskadande unga sviks av vården

Vården sviker barn, unga och vuxna som skadar sig själva. Många upplever att vårdpersonalen är dömande och att attityden ”skyll dig själv” är vanlig. Exempel finns på att skador som är självvållande sys utan bedövning på akuten. Patienterna tycker också att vårdpersonalen brister i kompetens både i psykiatri och självskadebeteende. Det konstaterar Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) i två nya rapporter.

 I svenska skolor anger 15—20 procent av alla ungdomar att de vid minst fem tillfällen utfört handlingar för att skada sig själva. Det är vanligare bland flickor än bland pojkar och debuten brukar ske i 12-14 årsåldern.

Personer med självskadebeteende är en särskilt sårbar grupp eftersom de kommer i kontakt med vården för skador de åsamkat sig själva. Det ställer stora krav på personalens etiska medvetenhet och förmåga över sina egna åsikter, attityder och handlingar, enligt SBU.

Forskning visar att vårdens negativa bemötande avskräcker självskadepatienter att på nytt söka vårdens hjälp. Många berättar att vården saknar meningsfullt innehåll – vården blir i deras ögon förvaring. Detta går stick i stäv med forskning som visar att en god kontakt med vårdpersonalen, medinflytande, kontinuitet och respekt kan vara avgörande för det fortsatta omhändertagandet.

Det finns finns förebyggande metoder. SBU har granskat den vetenskapliga litteraturen och hittat två program, som riktar sig till alla elever, som är effektiva.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV