Startsida - Nyheter

Sjufrånvaron ökar mest bland högutbildade

Sjukfrånvaron ökar i de allra flesta yrkesgrupper i Sverige. Vård- och omsorgspersonal står för flest antal sjukfall medan ökningen är störst bland yrkesgrupper med krav på längre utbildning.

Det visar en rapport från Försäkringskassan som behandlar utvecklingen av nya sjukfall i olika yrkesgrupper mellan 2012 och 2014.

Ökningen är störst bland de med högre utbildning och i topp ligger fysiker och kemister, 29 procent jämfört med 10 procent i genomsnitt för samtliga yrkesgrupper. Sedan följer psykologer och socialsekreterare mfl, 21 procent, arkivarier och bibliotekarier med flera, 20,9 procent, agenter och förmedlare mfl, 20,7 procent samt poliser 20 procent. Kvinnor har dubbelt så många sjukfall som män.

– Vi har i en rad rapporter försökt förklara varför sjukfrånvaron ökar. Det vi kan påvisa är att det handlar om ett komplicerat mönster av samverkande faktorer. Exempelvis ändrade regler i sjukförsäkringen och fler sjukskrivningar på grund av psykisk diagnos, säger Laura Hartman, analysdirektör på Försäkringskassan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV