Nyheter

Sjukstugan i Dorotea öppnar igen – efter mångårig kamp

– Det känns overkligt och svårt att tro att det är sant. Men det är ett bevis på att demokratin kan segra, säger Doroteaupprorets, Simone Granberg, till Västerbottenskuriren (VK).

Efter tre och ett halvt år  av konflikter har kommunen och landstinget förhandlat fram en lösning. Landstingets fyra vårdplatser flyttar från Bergvattengården tillbaka till sjukstugan.

Kommun och landsting öppnar åtta gemensamma vårdplatser, fyra observationsplatser och fyra korttidsplatser, vid sjukstugan Kvarnbäcken. Avdelningen drivs i landstingets regi men platserna kan nyttjas flexibelt av både kommun och landsting.  


– Jag är jättenöjd att vi äntligen lyckats nå den här lösningen, säger Peter Olofsson, landstingsråd i Västerbottens läns landsting, till VK.


När landstingets besparingar genomfördes blev protesterna många, inte minst i Dorotea där sjukstugan ockuperades under flera års tid. Detta var också den stora frågan i den folkomröstning som hölls hösten 2013. En omröstning vars resultat stödde Doroteaupproret, men valdeltagandet var lågt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV