Startsida - Nyheter

Sköts med en blomma i hand

Bilderna på den kända vänsterledaren Shaima Sabbagh som medvetslös och blodig bärs av sin man, skakade Egypten. Premiärminister Ibrahim Mehleb beordrade på en gång en utredning över hennes mord. Enligt Alakhbar har de ansvariga inom inrikesministeriet meddelat att det var ”fientliga professionella” som infiltrerade demonstrationen och dödade Shaimaa ElSabbagh. På detta sätt dementerades att militären och polisen hade en roll i mordet, som skedde på öppen gatan.

Men det finns sex vittnen som själva blev anhållna och anklagade för olaglig samling när de besökte polisstationen för att lämna vittnesmål om hur Shaimaa ElSabbagh mördades. En av dem är feministen och människorättsadvokaten Azza Soliman, grundare av Center for Egyptian Women's Legal Assistance (CEWLA). Dessutom finns flera bilder samt ett videoklipp av händelsen som visar hur ElSabbagh plötsligt föll ner efter att polis avfyrat skott mot demonstranter.

Ett annat vittne är kända Muna Sayf som citeras i egyptisk media: ”Jag svär vid guds namn att polisen sköt kvinnan framför oss, från mindre än två meters avstånd. Han kunde se henne. Han bevakade demonstranterna under en lång tid och kunde se att de stod där och inte gjorde någonting. Allt demonstranterna hade var blommor och banderoller.”

Flera demonstranter blev slagna och arresterade enligt ögonvittnen som Daily News talade med denna dag. Senare, vid en presskonferens meddelade representanter, från Socialist Popular Alliance Party (SPAP) att mordet på Shaimaa ElSabbagh var planerat. Hon hade en ledande roll i partiet.

Al-Ahram skriver att minst 18 människor dog under oroligheterna i samband med demonstrationer den 25 januari runt om i Egypten.

Sundus Abu Bak, 17, är ännu en kvinna som rapporteras mördad. Detta under en demonstration till stöd för Muslimska brödraskapet den 23 januari i Alexandria.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV