Startsida - Nyheter

Skotska kyrkan får prästviga öppet homosexuella

Church of Scotlands generalförsamling röstade på lördagen igenom en motion, med 309 röster mot 182, om att tillåta prästvigning av personer som lever i samkönade civila partnerskap. På torsdag ska beslut fattas om även den som lever i ett samkönat äktenskap ska kunna prästvigas. Det rapporterar Christian Today.

Frågan har delat den skotska kyrkan, som 2013 beslöt att bevara sin policy som ”inte kan överse med” samkönade äktenskap och civila partnerskap, men gjorde det möjligt för enskilda församlingar att följa en egen linje. I maj förra året lades förslaget som nu antagits fram för diskussion, och det beslut som nu fattats innebär att kyrkan bevarar sin traditionella syn på äktenskapet, men gör det möjligt göra avsteg.

Efter omröstningen framhöll skotska kyrkans avgående ordförande, John Chalmers, vikten av att fokusera på det som enar kyrkan, och inte det som skiljer åt:

”Självklart behöver vi friheten inom kyrkan att forma livet och tron efter lokala behov och lokala gåvor... men vi kan inte fortsätta lida smärtan av interna attacker som avser att underminera andras arbete eller position. Det är dags att spela för laget. Och låt mig vara väldigt tydlig här – jag talar inte för den ena eller andra sidan på det teologiska spektrumet. Jag talar till båda sidor och till mitten.”

Skotska kyrkan var en av de första brittiska att prästviga kvinnor, den första kvinnan prästvigdes 1969.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV