Startsida - Nyheter

Små steg mot jämställdhet

Enligt World Economic Forums ”Gender Gap Report 2015”, som publicerades den 19 november finns fortfarande stora skillnader mellan kvinnor och män i världen. Fortsätter utvecklingen i samma takt som de senaste tio åren kommer det att ta ytterligare 188 år innan full jämställdhet uppnåtts.

Global Gender Gap-studien omfattar 145 länder och mäter könsskillnader inom områdena hälsa, utbildning, förvärvsarbete och politisk representation. Trots att alltfler kvinnor nu finns på världens arbetsmarknader så kommer kvinnorna bara upp till de inkomster män hade för tio år sedan. Trots att kvinnor blir alltmer välutbildade, så är de få på ledande positioner.

Nordiska länder toppar alltjämt listan följt av Irland. Bland de tio översta finns dock inte Danmark med och endast tre utomeuropeiska länder. USA har fallit från 20:e till 28:e plats.



Inom utbildningsområdet är könsskillnaden i världen 5 procent vilket är 2 procent bättre än för tio år sedan. I 25 av världens länder är kvinnor och män lika välutbildade och kvinnor utgör majoriteten av universitetsstuderande i nästan 100 länder. I många länder är skillnaderna inom hälsområdet små, men i vissa länder är dessa skillnader så stora att könsskillnaden ändå ökat. Inom politiken minskar skillnaderna stadigt, men bara två länder har jämställda parlament och fyra länder har jämställda regeringar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV