Startsida - Nyheter

Socialdemokratiskt ja till individualiserad föräldraförsäkring

Partistyrelsens förslag var en skrivning att ”Vi vill se ett jämnt uttag av föräldraförsäkringen. Som ett steg dit ska en tredje månad reserveras för vardera föräldern.” Men efter diskussioner och förhandlingar justerade partistyrelsen sin linje och redan på lördagen stod det klart att en skarpare formulering skulle antas. I söndags beslutade S-kongressen att målet är en individualiserad föräldraförsäkring.

– Det är ett historiskt beslut. Det är jätteviktigt för kvinnors möjlighet på arbetsmarknaden och männens möjlighet att vara med sina barn. Det känns fantastiskt kul att vi har en feministisk regering och en feministisk kongress på riktigt, säger Elinor Odeberg, ordförande för Rebella, till Aktuellt i politiken (AIP).

Någon tidplan för individualiseringen antogs inte, men vad Socialdemokraterna slagit fast är att:

”Föräldraförsäkringens utformning är central, både för barnens rätt till båda sina föräldrar och för förutsättningarna till ett jämställt arbetsliv. Därför behöver föräldraförsäkringen individualiseras.”

Ylva Johansson, arbetsmarknadsminister, citeras också i AIP:

– Vi vill ha en jämställd arbetsmarknad medan vi fortfarande finns på den. Vill vi på allvar ha en jämställd arbetsmarknad måste kvinnor och män vara lika mycket på arbetsplatsen. Annars går det inte att hävda att man ska ha lika lön. Därför känns det väldigt bra att det i partistyrelsens förslag nu står att föräldraförsäkringen behöver individualiseras. Vi ger oss inte förrän vi har halva makten och hela lönen!

S-studenter, som drivit kravet på en individualiserad föräldraförsäkring inom ramen för sin kampanj ”Dags för en klassmedveten feminism”, gläds åt beslutet.

– Detta är en stor seger för jämställdheten och ett bevis på att S-studenters hårda arbete har lönat sig. En individualiserad föräldraförsäkring är en av de viktigaste reformerna för en jämställd arbetsmarknad. Vi har haft detta som vår högsta prioritet länge och vi är mycket glada att kongressen nu sluter upp bakom våra krav, säger Talla Alkurdi, förbundsordförande Socialdemokratiska studentförbundet i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV