Startsida - Nyheter

Socialstyrelsen ska utreda behov för endometriosvården

Socialstyrelsen meddelade på tisdagen att man har valt ut endometrios som en av tre sjukdomar som ska utredas inom ramen för ett nytt regeringsuppdrag, de andra två sjukdomarna är epilepsi och psoriasis. Om förstudien visar att sådana behov finns kan Socialstyrelsen komma att besluta om nationella riktlinjer för endometriosvården, något som som många endometriospatienter och endometriosläkare länge eftersträvat. Förstudien ska vara klar i december.

– Uppdraget ger oss möjlighet att närmare undersöka vilka behoven är och vilka insatser som skulle kunna förbättra vården för dessa patienter, säger Marcus Gry, enhetschef vid Socialstyrelsen på hemsidan.

– Endometrios är en gynekologisk sjukdom som drabbar många kvinnor i fertil ålder. Några exempel på frågeställningar som vi tar med oss in i arbetet är om diagnostiken behöver utvecklas och hur kunskaper från den specialiserade vården bättre kan spridas till primärvården och komma patienterna till del, säger Socialstyrelsens utredare Maria Branting.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV