Södra BB blir kvar, men kan komma att flyttas. Efter massiva protester backade ledningen på Södersjukhuset och låter Sveriges enda alternativa förlossningsenhet vara kvar. Samtidigt råder uppgivenhet på stora förlossningsenheten, där personalen hade hoppats på en förändring, efter tio år med en utdömd arbetsmiljö.
Förra måndagen informerades vårdpersonalen om planerna på att stänga Södra BB trots att avdelningen har de kortaste vårdtiderna och den lägsta kostnaden per förlossning. Kliniken står för omkring 1 500 förlossningar per år och landstinget har i en egen granskning lyft fram Södra BB som ett exempel på hur flexibel och kostnadseffektiv integrerad vård är.
Reaktionerna var kraftiga, redan dagen efter hade 4 000 skrivit under namninsamlingen ”Rädda Södra BB”. I uppropet stod bland annat: ”I en omorganisation av kvinnokliniken väljer ledningen för Södersjukhuset att lägga ner Södra BB. Istället borde alla Sveriges kvinnor få del av den framgångsrika och av familjerna så uppskattade vårdformen.”
– Vi hade ingen aning om att ett sådant beslut skulle tas. I dag är vi chockade, några gråter, men vi kommer med stöd från allmänheten och en del politiker som stödjer verksamheten att slåss för vår avdelning och kvinnors rätt att välja ett alternativ till den konventionella förlossningsvården, sade barnmorskan Monika Haukirauma till Feministiskt perspektiv.
Ohållbar arbetssituation
Nu har Södersjukhusets ledning backat och låter Södra BB fortsätta. Men var, det är en öppen fråga. Lokalerna behövs för sjukhusets ordinarie förlossningsverksamhet, där arbetsmiljön varit oacceptabel länge:
”Här har färgen flagnat av trösklar och dörrkarmar. När en nyförlöst mamma duschar stiger blodigt avloppsvatten upp ur golvbrunnen intill. Lampor är trasiga, och de flesta rummen saknar hygienutrymmen. I och med sjukhusets vändning ser personalen här nu hur löftet om att få nya lokaler dragits tillbaka, igen”, skriver Dagens nyheter (DN).
– Vi är helt förtvivlade nu. Inte för att vi vill att Södra BB ska läggas ner, utan för att man pratat om nya lokaler i tio år. I måndags kände vi att ”nu blir det äntligen förändring”. Men ledningen har inte lyssnat så mycket på oss. Vi har en arbetssituation som är helt ohållbar, säger Sara Perers Öberg, barnmorska på SÖS förlossning till DN
Enligt Martin Klepke, politisk redaktör på tidningen Arbetet, betalar SÖS ett årligt skadestånd för den undermåliga arbetsmiljön på stora förlossningsavdelningen i stället för att åtgärda den.
Klepke ser sjukhusledningens reträtt som en seger för den politiska överheten, som förhindrar en mer rättvis fördelning av resurserna. Detta då Södra BB första hand tar emot födande från socioekonomiskt starka områden med så kallat okomplicerade graviditeter och förlossningar.
Utreds vidare
Vänsterpartiets oppositionslandstingsråd Håkan Jörnehed håller med om att den ojämlika fördelningen av vårdresurser är problematisk, men ser inte nedläggning av Södra BB som en lösning: ”Vi vill vara med att utveckla, sprida och satsa på en vårdform som kvinnor nyttjar i stor utsträckning, inte att lägga ned alternativ som är en del av den utvecklingen”, skriver han i ett debattinlägg i Arbetet.
Även Vårdförbundet, som drivit kampanj för att rädda Södra BB, ser positivt på beskedet:
– Vi är glada att ledningen för Södersjukhuset och politikerna i landstinget ser vårdformen vid Södra BB som unik och som är värt att satsa på. Samtidigt är det också solklart att de som arbetar vid förlossningen på sjukhuset snarast måste få nya lokaler, säger Jane Stegring, som sitter i Vårdförbundets styrelse och även arbetar på Södersjukhuset till Vårdfokus.
Landstinget utreder nu, tillsammans med sjukhusledningen, hur framtiden för den vårdform som bedrivs vid Södra BB ska se ut. Om verksamheten ska fortsätta bedrivas av Södersjukhuset eller någon annanstans och vem som ska ha det organisatoriska ansvaret.