Startsida - Nyheter

Spännande slutstrid väntar när Damallsvenskan avgörs

I toppen skiljer det just nu bara en poäng mellan ettan Eskilstuna United som har 46 poäng och tvåan FC Rosengård på 45 poäng. Linköping FC ligger tätt efter med 43 poäng och på en fjärdeplats återfinns Piteå IF. En viktig förklaring till Eskilstuna framgångar är deras anfallspar Gaelle Enganamouit och Olivia Schough, båda landslagsspelare i Kamerun respektive Sverige. Enganamouit har en delad förstaplats i skytteligan, hon och danska landslagsspelaren Pernille Harder som spelar i Linköping har båda gjort 17 mål. Olivia Schough sade till Sportbladet efter segern i helgen mot Mallbacken med 2-0 att de har SM-guld i siktet:

– Vi har press på oss nu. Ingen trodde på oss innan, men nu förväntar folk sig att vi ska ta guldet. Att komma som ett ganska okänt fotbollslag och vinna SM-guld vore magiskt.

Olivia Schough blev i matchen mot Mallbacken vald till bästa spelare, och Eskilstuna United spelade då i helrosa matchställ för att stötta kampen mot bröstcancer. I en intervju med Eskilstunakuriren berättade hon innan matchen att detta har en särskild betydelse för henne: Olivia Schoughs mamma och mormor dog i bröstcancer, och hon bär själv på den ärftliga genen som gör att hon löper stor risk för att själv drabbas.


Rosengård var storfavoriter

Under upptaktsträffen för Damallsvenskan i våras trodde en stor majoritet att FC Rosengård skulle vinna enkelt i år igen. De tränare, experter och sportjournalister som var på plats fick gissa på hur allsvenskan skulle utveckla sig: 70 procent trodde FC Rosengård skulle klara favorittrycket och vinna allsvenskan på nytt. I inledningen av upptaktsträffen var tron på Rosengård än starkare och över 80 procent tippade då på laget vilket fick TV4-kommentatorn Robert Perskog att ställa den retoriska frågan:

– Behöver serien överhuvudtaget spelas?

Linköping FC sågs som den främsta utmanaren, cirka 15 procent trodde Linköping skulle knipa SM-guldet. Men få förutsåg den jämna toppstrid som slutet av allsvenskan har utvecklats till. Och få hade trott att det var Eskilstuna United som skulle ligga i topp med bara veckor kvar att spela, på upptaktsträffen i våras gissade drygt 90 procent att det skulle bli ett mittenlag, men laget som bara spelar sin andra säsong i allsvenskan har alltså slagit de flesta med häpnad.

Linköping höll sig kvar i toppstriden i söndags då man slog Kristianstads DFF på bortaplan, i vilken just Pernille Harder gjorde två av målen i matchen som slutade 3-0. De ligger alltså på en tredjeplats och inför de två sista omgångarna möter de först Eskilstuna hemma på söndag, och sedan Rosengård borta matchen därpå.

– Vi har ingenting att förlora. Vi har fått en andra chans och tagit oss tillbaka, vi kommer kämpa för att ta vara på den. Vi har haft våra bottennapp, sade Charlotte Rohlin till Sportbladet efter segern mot Kristianstad.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV