Nyheter

Sport kan lyfta flickors och kvinnors livsvillkor

Seminariet som inleddes av chefen för UN Women Phumzile Mlambo Ngcuka betonade att sport och idrott är ett viktigt redskap för att förbättra flickors och kvinnors situation i samhället. Phumzile Mlambo Ngcuka underströk bland annat att kvinnokonventionens Pekingplattform ger uttryck för detta.

– Vi är redan partners med IOK (den Internationella olympiska kommittén), och det finns goda möjligheter att lyfta kvinnors och flickors idrottande.

– I vår översyn av Peking 20 år så finner vi en gemensam nämnare: I alla länder har landskapet vad gäller lagstiftning förbättras, men implementeringen är svag och stereotyper är fortsatt starka. Sportframgångar kan hjälpa till att försvaga stereotyper, sade Phumzile Mlambo Ngcuka i sin inledning.

Hon betonade också att UN Women anser att sport måste bli en viktig del av den utvecklingsplan som regeringschefer och regeringar ska anta i september i år.

En av deltagarna på seminariet, som filmades och finns att se på nätet, var den olympiska medaljören i konståkning, Michelle Kwan som berättade om hur viktig idrotten varit i hennes liv.

– Det handlar inte om medaljerna, sport lär dig om att arbeta hårt, arbeta tillsammans i grupp och för mig har skridskoåkandet framför massor av människor, och att falla framför massor av människor, gjort mig starkare och mer förberedd för livet, sade hon.

– Det handlar inte om att ge en flicka en boll att leka med utan att ge en flicka en chans att drömma, fortsatte hon.


”Sport är universellt”

Brasilien framhölls som ett gott exempel över vad satsningar på damidrott kan åstadkomma. Från att den brasilianska truppen till OS 1996 bara bestod av en knapp tredjedel kvinnor hade den siffran ökats till 46 procent år 2000 och OS i Sydney. Brasiliens siffror var avsevärt bättre än genomsnittet som låg på 38 procents deltagande av kvinnor om man ser till alla de 199 deltagande länderna i Sydney-OS.

En organisation som sedan 2007 jobbar för att lyfta flickor och kvinnor i samhället genom idrott är Women Win. Maria Bobenrieth berättade att för dem är sport ett verktyg, ett medel och inte ett självändamål. Hon betonade att flickor redan har ledaregenskaper men för att uppmuntra dessa behövs utrymme och plats, och det kan hittas inom idrotten.

– Sport är något som förstås av alla, det är universellt.

– Sport är också bra för det är ett sätt att gå bortom att bara prata om saker, det är ett sätt att förkroppsliga det man pratar om, sade hon.

Werner Obermeyer från Världshälsoorganisationen WHO betonade att en tredjedel av dödsfallen bland kvinnor har att göra med hjärtsjukdomar eller slaganfall, och menade att detta delvis hänger samman med att flickor och kvinnor är inaktiva i jämförelse med pojkar och män:

– Hälsovinsterna som hänger samman med aktivitet är enorma.

– Dessutom finns det stora mentala hälsoaspekter på att vara aktiv och idrotta. Det är ett sätt att få kunskap om livet och om hälsa och det skapar nätverk vilket är viktigt, sade han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV