Startsida - Nyheter

Startar folkhögskola i Halabja

Om allt går som det ska så kommer Awaz Daleni att uppfylla sin dröm nästa år – att starta Mellanösterns första folkhögskola för kvinnor i Halabja. Men vägen dit har inte varit enkel. Och svårigheten nu är att hitta en långsiktig finansiär så att skolan kan utvecklas.

I januari 2016 hoppas Awaz Daleni att den ska vara klar. Folkhögskolan i Halabja – den första för enbart kvinnor i hela Mellanöstern.

Halabja ligger i irakiska Kurdistan, norr om Baghdad. Staden var en gång i tiden känd för sitt rika kulturliv och många poeter kommer härifrån, bland andra Abdulla Goran. Men allt ändrades 1988.

Staden var då med i en av de största stridsgasattackerna mot en civilbefolkning genom historien. Attacken erkändes som ett folkmord på den kurdiska befolkningen och dödade nästan 5 000 personer. Långt fler skadades.

Sedan dess har läskunnigheten och utbildningen sjunkit i botten. Kvinnorna i staden är särskilt drabbade.

– Jag tänker alltid på kvinnorna som förlorade skolan i kriget. Många flydde och kom tillbaka utan utbildning, familj eller hem och har inte möjlighet att söka sig till en annan stad, säger Awaz Daleni.

För tio år sedan startade hon organisationen Amez som i dag är en samarbetspartner till Kvinna till kvinna.

– Vi startade Amez och jättemånga kvinnor kom med en gång. Då var tanken att vi bara skulle ses för att komma ut och dricka kaffe, bli glada och hitta kompisar. Sedan började folk efterfråga att lära sig saker och bad om kurser i engelska och syslöjd.

Från fika till folkhögskola

Fikarepen gick över i kurser och så småningom växte tanken om en folkhögskola fram. I slutet av 2013 gick Awaz Daleni från ord till handling och började arbeta med projektet. Hon kom i kontakt med Pia Grubb och Katarina Korp, som arbetar på folkhögskolor i Stockholm och som de senaste tio åren har drivit olika folkbildningsprojekt i Kurdistan.

Tillsammans med dem och några representanter från Amez åkte Awaz Daleni till Tanzania, som i dag har över 50 folkhögskolor. Där skrev de en rapport om hur de skulle gå tillväga praktiskt för att starta en folkhögskola i Awaz Dalenis hemstad.

– Sedan höll vi ett seminarium i Halabja där vi frågade, vad är viktigt för kvinnorna i dag? Vi kom på idén att ha en barnskötarutbildning. Jag är själv barnskötare så då kan jag starta ett eget dagis i Halabja där kvinnorna kan praktisera sen. Vi kommer också att ha kurser i demokrati, jämställdhet och mänsklig utveckling, säger Awaz Daleni.

Politiska hinder

Just nu är Awaz Daleni på besök i Stockholm med flera representanter för projektet. Resan är ett kulturutbyte men också ett sätt att avlägsna sig från ett svårt politiskt läge. Maram Qadir är en av representanterna från Halabja.

Hon berättar om en stad där befolkningen fortfarande är svårt traumatiserad från kriget och samtidigt måste tackla nya strider. Attackerna mot staden utförs nu av terrorgruppen IS.

– De förtrycker kvinnorna i varje område de tar över. De är ett stort hot för kvinnorna i Halabja, säger Maram Qadir.

Trots hoten har organisationen lyckats planera klart folkhögskolan, som har finansierats med hjälp av Kvinna till kvinna. Svårigheten är nu att hitta en långsiktig finansiär som kan hjälpa skolan att utvecklas.

– Jag är orolig för att be regeringen att hjälpa till eftersom jag inte vill blanda ihop det med politik. Jag vill inte att de ska bestämma och lägga sig i. I så fall tackar vi hellre nej, säger Awaz Daleni.

Men Amez företrädare är hoppfulla inför framtiden. Flera myndigheter har lovat att finansiera material och enstaka kurser. Som det ser ut nu så kommer de att genomföra en barnskötarutbildning redan i vår.

– Vår vision är att utbilda och stärka kvinnor. Vi vill ha ett samhälle där kvinnor är fria, jämlika och utbildade, säger Maram Qadir.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV