Startsida - Nyheter

Statlig kampanj mot sexuella trakasserier i kollektivtrafiken

I Frankrike har regeringen i samarbete med kollektivtrafiken i Parisregionen och SNCF (motsvarigheten till SJ) lanserat en kampanj för att uppmärksamma och motverka sexuella trakasserier. Det rapporterar franska nättidningen Les Nouvelles News. Med hjälp av tre olika affischer på bussar, tåg och i tunnelbanan ska resande göras uppmärksamma på att det inte är okej med ovälkomna kommentarer och att hot och övergrepp är straffbara enligt lag.

”Syftet med kampanjen är att skapa medvetenhet och erbjuda möjligheter att agera”, säger Pascale Boistard, statssekreterare på departementet för kvinnors rättigheter. ”Det är inte kvinnornas fel. Ingen får till exempel trakasseras för sin klädsel”.

Olga Volfson från organisationen Stoppa trakasserier i det offentliga rummet välkomnar kampanjen men beklagar att den bara pågår under tio dagar. Pascale Boitstard påpekar att detta är ett första steg som fokuserar på offren. De ska skyddas och förövarna ska stoppas:

”Det gäller att sätta gränser och skapa trygghet. Eftersom offren sällan vågar säga något är det viktigt att uppmana vittnen att reagera. Det är faktiskt en moralisk skyldighet. Genom att säga ifrån och visa solidaritet kan man påverka samhället.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV