Startsida - Nyheter

Steubenville: Skoldirektör avgår och slipper åtal

Det var i förra veckan som Michael McVeigh gick med på överenskommelsen som innebär att han inte kommer att ställas inför rätta och inte heller riskera fängelsestraff för sitt agerande efter det att våldtäkten kommit till hans kännedom. Bland annat har åklagarna ansett att han förstört bevis genom att låta sin hårddisk rensas, raderat e-post och han har också, enligt åklagarna, gett andra i uppdrag att fabricera fakta, och han ska också ha ljugit för polisen. Allt för att försvåra utredningen av våldtäkten och i syfte att skydda de två förövarna som alltså var stjärnor i skollaget på Steubenville High School i delstaten Ohio i USA.

Kritik riktas nu mot åklagarna från bland annat Karin Roland från nätverket UltraViolet som varnar för att det också kan påverka det återstående åtalet mot en annan ur skolpersonalen, William Rhineman som väntar på rättegång.

– Det oroar mig. Jag vet inte om det kommer att ha en direkt påverkan men rättvisan måste ni alla som var medbrottslingar, som hjälpte till att mörklägga det här i Steubenville. Alla som var inblandade i det bör dömas till fängelse, säger hon till nättidningen Womens E-News.

UltraViolet har i flera år uppmärksammat våltäkten i Steubenville och har bland annat organiserat upprop och samlade 70 000 signaturer på kort tid med krav på att utreda och åtala inte bara de två unga män som senare dömdes, utan också det stora antal människor som på olika sätt deltog, antingen genom att titta på när våldtäkten skedde, eller genom att posta bilder på den unga kvinnan som våldtogs.

De har också startat upprop till stöd för Deric Lostutter, aka KYAnonymous, den man som genom att hacka kunde ta fram viktig information kring fallet och som innebar att det uppmärksammades stort. FBI gjorde i april 2013 en razzia mot hans hem och beslagtog datorer. Tillslaget ska ha handlat om just hans hackande i samband med Steubenville-fallet. Han väntar fortfarande på rättegång och riskerar ett tioårigt fängelsestraff, avsevärt längre än de två fotbollsspelare som dömdes för våldtäkten.

Det var de två fotbollsspelarna Trent Mays och Ma'Lik Richmond som dömdes för våldtäkten av 16-åringen. Mays släpptes för ett par veckor sedan efter att ha avtjänat ett tvåårigt straff i ungdomsfängelse. Richmond dömdes till ett år, och fick i höstas fortsätta spela i fotbollslaget efter avtjänat straff.

Sammanlagt åtalades fyra vuxna för hur de hade agerat kring våldtäkten. Våren 2014 dömdes en assisterande fotbollstränare för att ha tillåtit alkohol på en fest för underåriga som blev upptakten till våldtäkten till tio dagars fängelse.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV