Startsida - Nyheter

Stockholm ska bli trygg stad för alla med helhetsgrepp om våld

Barnaministeriet i Utbildningsradion sände på tisdagen en dokumentär om livet på skyddat boende ur ett utvisningshotat barns perspektiv. De flesta som lever på skyddade boenden runt om i Stockholm är barn. Bakom sig har de tvingats lämna allt, och många kan inte gå i vare sig förskola eller skola. Detta är något som ska lösas inom ramen för den satsning som Stockholms stad nu gör. Satsningen ska även göra det möjligt för kvinnojourer att stödja papperslösa som är befinner sig i en särskilt utsatt position då de utsätts för våld.

Sammanlagt avsätts 24 miljoner kronor till skyddade boenden i Stockholms stads budget för 2016. Det är en tredubbling av stödet på två år. Samtidigt stärks arbetet mot våld i nära relationer i stadens egna verksamheter. Barn på skyddade boenden ska garanteras förskola och skola, bostadsbolagen ska se över förturssystemet för våldsutsatta och socialtjänsten ska kompetensutvecklas.

– Den rödgrönrosa majoriteten tar nu ett helhetsgrepp om våldsfrågan. Kvinnojourerna får för andra året i rad utökad finansiering. Tidigare har jourerna tvingats ansöka om finansiering år för år vilket har varit skakigt för kontinuiteten i deras verksamheter. Nu kan vi också inleda längre samarbeten för att säkra jourernas långsiktiga finansiering i och med att vi inför idéburet offentligt partnerskap, säger Gita Nabavi (Fi).

Bristen på bostäder är ett av skälen till att kvinnojourer tvingas avvisa hjälpsökande. Detta då kvinnor och barn som inte längre behöver skyddat boende ofta inte får tag på någon ny bostad, vilket slår hårt mot våldsutsatta barn och vuxna som tvingas lämna sina hem. Därför ska staden nu erbjuda stöd och hjälp till annat boende för de som inte kan återvända. Bostadsbolagen får i uppdrag att öka antalet skyddade boenden, upprätta övergångslägenheter för de som tvingas flytta och se över förturssystemet i bostadskön för våldsutsatta.

– Vi är otroligt imponerade av det fantastisk arbete som kvinno- och tjejjourerna uträttar och vi kan vara en viktig aktör i det arbetet, säger Gita Nabavi.

I en längre intervju berättar Nabavi och Anna Rantala Bonnier, gruppledare för Fi i socialnämnden, mer om helhetsgreppet kring våldsfrågan, vad idéburet offentligt partnerskap innebär och om Stockholms utvidgade arbete med genusbudgetering. Bland annat.


Anna Rantala Bonnier och Gita Nabavi.
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV