Startsida - Nyheter

Klart med råd för mänskliga rättigheter i Stockholm

Feministiskt initiativ har arbetat för en särskild instans för mänskliga rättigheter i Stockholms stad, ett löfte de gick till val 2014 med. Den 15 juni beslutade kommunfullmäktige om instruktionerna för stadens första råd för mänskliga rättigheter där Feministiskt initiativ har ordförandeskapet.

– Rådet ska bevaka hur Stockholm lever upp till de internationella konventioner och deklarationer som Sverige har skrivit på. Det ska vara en resurs för stadens alla verksamheter. Exempelvis utbildningsinsatserna eller följa upp det som vi har fått kritik för från FN. Ett aktuellt exempel handlar om kritik från FN:s tortyrkommittén som riktar på det sättet Sverige behandlar flyktingbarnen. Att de inte skyddas tillräckligt mycket och att de lever i farliga miljöer i Stockholm. Rådet har en hel del att göra när det gäller barnens mänskliga rättigheter, säger Gita Nabavi, gruppledare för Feministiskt initiativ (Fi) i Stockholms stadshus.


Kritik och ändringar

Rådet ska bestå av totalt 13 förtroendevalda och sakkunniga ledamöter som tillsätts efter förslag från en särskild beredningsgrupp som består både av majoriteten och oppositionen.

När förslaget från rödgrönrosa majoriteten om rådet diskuterades i början av året var Alliansen med Folkpartiet i spetsen kritiska till utformningen av rådet. Bland annat tyckte Lotta Edholm (FP) att ett expertråd för att granska de mänskliga rättigheter där de styrande politikerna handplockar experterna inte hör hemma i en demokrati.

I det ursprungliga förslaget skulle rådets experter handplockas av den politiska majoriteten genom en politiskt tillsatt beredningsgrupp bestående av rådets presidium, där den politiska ledningen har majoritet.


Har ni ändrat upplägget utifrån kritiken som ledde till att beslutet sköts upp?

– Vi har gjort en del mindre ändringar. Nu är det 13 ledamöter varav sju politiker från alla demokratiska partier och sex sakkunniga. Förr var det tvärtom. Det är frivilliga organisationer som öppet kan nominera de sakkunniga och meningen är att experterna inte ska representera dessa organisationer. De sakkunniga ska ha egna meriter och erfarenheter inom MR-området och inte representera någon annan än sig själva.

Dessutom togs den uppräkning av organisationer som skulle beröras bort, de som nämndes i ursprungliga förslaget var enbart en exemplifiering, förklarar Nabavi. Nabavi betonar att nomineringsprocessen ännu inte är helt färdig. Men en beredningsgrupp ska välja vilka som ska sitta i rådet och den gruppen består av lika många ledamöter från majoriteten som oppositionen.

– Ambitionen från början var en bred överenskommelse mellan de demokratiska partierna i Stockholm. Det är bra att vi äntligen kommer igång och arbetar, synd att vi inte kunnat börja tidigare på grund av oppositionens agerande som grundade sig på osakliga påståenden, menar Nabavi.

Rådet förväntas vara verksamt redan under hösten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV