Startsida - Nyheter

Stockholms stad ökar sitt stöd till flyktingar på genomresa

Att stödet inte varit så omfattande tidigare beror enligt Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholm, på det otydliga regelverket. Enligt detta har staten via Migrationsverket endast ansvar för de personer som söker asyl. För transitflyktingarna har vare sig kommun, landsting eller stat något formellt ansvar.

– Jag är otroligt imponerad över det arbete som läggs ner från alla involverade, så väl nätverkande privatpersoner som stadens anställda, Migrationsverket och polisen. Men vi inser att staden måste agera nu, säger Karin Wanngård till Dagens nyheter.

Feministiskt initiativs gruppledare i stadshuset, Gita Nabavi, är nöjd över beslutet.

– Vi är positiva till att Stockholm stad nu äntligen har kunnat enas om att ta ansvar för flyktingssituationen. Vi menar att det är ett första steg i rätt riktning för ett värdigt mottagande. Stockholm är en av Sveriges rikaste kommuner och måste kunna visa vägen för en solidarisk och human flyktingpolitik, säger hon.

Att polisen samtidigt skärper den inre utlänningskontrollen oroar Nabavi. Det innebär att människor som inte bedöms ha giltiga skäl att vistas i Sverige kommer att tas i förvar. Vilket hon framhåller bara är ett annat ord för fängelse.

– Det här handlar om människor på flykt undan krig och katastrof. Det är beklämmande att se att Stockholmspolisen svarar med att börja använda Reva-metoder under en av vår tids största flyktingkatastrofer. Det här skapar stor oro bland de som anländer till Stockholms central. Vi ser detta som en provokation mot alla volontärer som kämpat för ett värdigt mottagande och befunnit sig på plats dygnet runt sedan dag ett, säger Gita Nabavi.


Beslutade åtgärder

  1. Finkamning av stadens resurser när det gäller lokaler där det av brandskyddsskäl är säkert att övernatta.

  2. Två idrottshallar är avsatta för att nu ta emot även transitflyktingar om behovet skulle uppstå.

  3. En ännu okänd summa pengar, det handlar om miljoner, kommer att avsättas för att de frivillig organisationer som arbetar ska kunna ansöka om finansiellt stöd.

  4. Staden ska utse en samordnare som ska hjälpa de ideella krafterna att samordna de resurser som finns. Personen i fråga är ännu inte utsett.

  5. Staden övertar nu kostnaden och logistiken kring sophämtning på de platser där tillfälliga övernattningar har ordnats.

  6. Staden kommer också att dra i gång ett arbete med att via föreningslivet försöka organisera meningsfull fritid för dem som vistas här. Det kan handla om idrott, bokbussar, läxläsning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV