Prenumerera

Logga in

Nyheter

Stockholmsförorterna kämpar för bättre livsvillkor

”Ort till ort” höll ett första möte i måndags den 22 juni. Syftet med mötet var att driva gemensam kamp, organisera och förena Stockholms förorterna och bli starkare tillsammans. – Det handlar om att vi ska ta makten över våra liv, tillsammans.

Enligt inbjudan vill arrangören Högdalens vänner att ”dra upp riktlinjerna för en enad kamp och framtida organisering. Ett första steg är att hitta gemensamma problem mellan våra orter”.

En mötesdeltagare, Linnea E, skrev senare på Facebook om vad som hade tagits upp:

”Vi pratade om hur kommunen/stadsdelarna säljer torg, simhallar, kulturskolor, centrum, med mera, till företag som bara vill kunna tjäna pengar på sin nya investering och inte bryr sig om vad privatiseringen gör för sammanhållningen i stadsdelarna, att vi inte längre har några platser att vara på, eller saker att göra, utan att behöva betala för dem. Hur stadsdelen/kommunen tar ifrån oss det vi gemensamt byggt upp och betalat skatt till.”

Förändring tillsammans

I uttalandet stod också att det under mötet fastslogs hur de olika förorterna, bland annat Bagarmossen, Hökarängen, Tensta, Haninge med flera står inför liknande samhällsproblem och att många människor tvingas flytta till eftersatta områden som resultat av pågående gentrifieringsprocesser, samtidigt som Förbifart Stockholm byggs och avgiften för kollektivtrafiken höjs.

Linnea E, som inte vill uppge sitt efternamn, känner att det är viktigt att arbeta för förändring tillsammans.

– Beslutsfattare ger väldigt mycket pengar till vissa områden, och nästan inga till andra. De flesta av oss kommer aldrig kunna vara trygga när vi tvingas kämpa mot andra för att slippa vara den som står längst ned på samhällsstegen. Det handlar om att vi ska ta makten över våra liv, tillsammans. Många områden i Stockholm har liknande problem och står inför samma utmaningar, eller har redan stått inför dessa utmaningar, säger hon i en kommentar till Feministiskt perspektiv.

Linnea E hoppas att initiativet ska leda till positiv förändring.

– Jag önskar att vi kan lära av varandra, jobba långsiktigt, bli en starkt påverkande kraft i samhället, hjälpas åt. Kan vi hitta gemensamma lösningar och stötta varandra blir det lättare att föra kampen för bättre livsvillkor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV