Fler arbetare än tjänstemän jobbar deltid. Och när tjänstemännen väljer att gå ner i arbetstid är deltid påtvingad arbetarna. Av samtliga de 4,1 miljonerna anställda i Sverige arbetar 26 procent deltid. Men bakom den siffran finns stora skillnader beroende på klass, kön och yrke, visar en rapport från LO som bygger på Statistiska centralbyråns (SCB) arbetskraftsundersökningar.
Bland arbetare är 33 procent deltidsanställda. Men medan mansdominerade förbund som Elektrikerna, Målarna, Pappers och Byggnads knappt har några deltidsarbetande medlemmar är 69 procent av arbetarna i detaljhandeln deltidsanställda. Inom vård och omsorg jobbar 58 procent av arbetarna på deltid. Bland tjänstemännen arbetar bara 21 procent deltid. 30 procent av de kvinnliga tjänstemännen och 11 procent av de manliga.
Klassklyftan är i själva verket djupare än siffrorna ovan antyder. Det främsta skälet till deltidsarbete bland arbetare är nämligen att heltidsarbete saknas: 36 procent av de intervjuade i SCB:s undersökningar anger det svarsalternativet, följd av de 13 procent som anger ”studier” och de nio procent som anger ”sjukdom”. Av de tjänstemän som arbetar deltid säger bara 15 procent att det beror på att heltidsarbete saknas.