Startsida - Nyheter

Stressmotståndskraft kopplad till bröstcancerrisk

Kvinnor med låga nivåer av antistresshormon löper större risk att få bröstcancer. Det visar en studie från Lunds universitet.

– Det är första gången vi ser ett samband mellan nivån av ett antistresshormon och risken att utveckla cancer, säger Mattias Belting, professor i onkologi och överläkare vid Skånes universitetssjukhus, till Sydsvenskan.

Hormonet som heter enkefalin är betydelsefullt för att det stärker och effektiviserar de immunceller som kan oskadliggöra cancerceller.

– I den grupp som hade lägst nivå av antistresshormonet var risken tre till fem gånger högre att utveckla bröstcancer än hos de kvinnor som hade högst nivåer av antistresshormonet. Det är det starkaste sambandet vi har sett mellan i blodet cirkulerande markör och bröstcancerrisk. Att sambandet skulle vara så starkt var överraskande, säger Mattias Belting till Sydsvenskan.

Forskarna har bland annat använt sig av den stora befolkningsstudien Malmö kost cancer. Genom blodproverna i databasen kunde prover från 1 900 kvinnor analyseras. Kvinnornas prover kunde också följas i genomsnitt i femton år. Medelåldern bland kvinnorna var 57 år. Samma reslutat upprepades i en studie på ytterligare 1 500 kvinnor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV