Prenumerera

Logga in

Förlängd tid för jämställdhetsutredningen

Svaga framsteg och stora utmaningar pekas ut av regeringen, med anledning av jämställdhetsutredningens underlagsrapporter. Utredningen, som kommer att ha bäring på frågan om eventuellt inrättande av en jämställdhetsmyndighet, har fått förlängd tid med en dryg månad.

Jämställdhetsutredningen skulle ha rapporterat sitt arbete den 15 augusti men har fått förlängd tid för uppdraget av regeringen, till den 30 september. Den tillsattes av förra jämställdhetsministern Maria Arnholm våren 2014, och framstod som ett sätt att förhala frågan om inrättandet av en jämställdhetsmyndighet, vilket flera partier i riksdagen inklusive Folkpartiet då förespråkade, till efter valet.

Den särskilda utredaren, Cecilia Schelin Seidegård, har tagit fram fyra underlagsrapporter där hon analyserat de senaste tio årens utveckling på områdena makt och inflytande, media, kultur och hälsa. Regeringen bekräftar i ett pressmeddelande att dessa rapporter visar på svaga framsteg och stora utmaningar.
När det gäller makt och inflytande är mäns dominans på maktpositioner inom politiken, staten och näringslivet obruten.

– Andelen män i riksdagen har ökat två val i rad och det råder fortsatt stora könsskillnader på de ledande positionerna i näringslivet och bland professorerna, framhåller Cecilia Schelin Seidegård.

Framsteg kräver åtgärder

Rapporten om media visar att könsskillnaderna i nyhetsrapporteringen ökat. Män rapporterar företrädesvis om politik, näringsliv och arbetsmarknad, och kvinnor främst om sociala frågor. Utredningen har också tittat på könsskillnader i användandet av internet och har kommit fram till att pojkar spelar datorspel i större utsträckning än flickor, medan flickor i högre grad använder sociala medier.

Framsteg på kulturområdet finns i filmbranschen, en bransch som tagit uppdraget att fördela sina statliga pengar jämställt på allvar. Antalet kvinnor bland filmskaparna har ökat och även bland chefer på teatern har steg tagits mot en jämnare könsfördelning. Dock har en hög andel av de prestigefyllda institutionsuppdragen inom dans har gått till män.

Enligt rapporten om hälsa har förekomsten av psykisk ohälsa har ökat särskilt bland unga kvinnor. Detta samtidigt som mäns psykiska ohälsa sällan uppmärksammas. Ändå drabbas kvinnor oftare av kvalitetsbrister inom vården. Hälsoklyftorna mellan könen, men också mellan hög- och lågutbildade kvarstår, konstaterar Schelin Seidegård.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV